Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η πρώτη πορισματική αναφορά του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι και μέρος της δικογραφίας, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση «Καρούζος Gate».
Η δικαστική υπόθεση αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από πλευράς εισαγγελικών αρχών. Στην έκθεση του ΣΔΟΕ που δημοσιεύει το zougla.gr, φαίνεται πως ελέγχθηκαν κατά πόσο είναι βάσιμες οι καταγγελίες που είχε κάνει ο Ιωσήφ Λιβανός. Ο κτηματομεσίτης σε συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά του, είχε εμπλέξει στην υπόθεση, τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και τους πρώην υπουργούς, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη. Τα παραπάνω πρόσωπα φέρονταν να έχουν σχέση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω off shore (εξωχώριων εταιρειών).
Η εμπλοκή του προέδρου της Βουλής στην υπόθεση τον ανάγκασε να παραιτηθεί προσωρινά των καθηκόντων του προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στις 4 Οκτωβρίου πάντως ο κ. Μεϊμαράκης επέστρεψε στα καθήκοντά του. «Θεωρώ ότι πλέον υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για το θέμα μου και αισθάνομαι πολιτικά μέσα μου ότι πρέπει να ανέβω στην έδρα», είχε πει τότε στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πολυσέλιδου πορίσματος οι κύριοι, Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης είναι προς το παρόν αθώοι. «Περαιτέρω στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν γίνει ως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά του Ιωσήφ Λιβανού», καταλήγουν οι τρεις ελεγκτές που ολοκλήρωσαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τις έρευνες στην 66η σελίδα του πορίσματος.
Ωστόσο η υπόθεση δεν κλείνει εδώ, αντιθέτως θα συνεχιστεί και με τις καταθέσεις στις εισαγγελικές Αρχές τόσο του Ιωσήφ Λιβανού όσο και του Γιώργου Ζωγραφάκη. Οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν αποκαλύψει ένα δαιδαλώδες κύκλωμα εξωχώριων εταιριών.
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ μπορεί να μην κάνει λόγο για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο «Καρούζος Gate» ωστόσο μέσα από τις σελίδες του αποκαλύπτεται ένα «πάρτι» φοροδιαφυγής σε αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν μεταξύ του ομίλου εταιρειών του Καρούζου (ο οποίος ζει φυγόδικος ενώ έχει εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης) και της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ.
Το πόρισμα επικεντρώνεται στις εταιρείες Karouzos Development και Karouzos Construction του Ομίλου Καρούζου και την εταιρεία «Φαντομ», με ΑΦΜ 998179409, συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη. Οι δύο πρώτες εμφανίζονται να πουλάνε το 2008 τα δύο ακίνητα της Γλυφάδας στην εταιρεία «Φάντομ».
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την κομπίνα με τις αγοραπωλησίες ήταν η εξής: αρχικά οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν προσύμφωνο με την πραγματική αξία της αγοραπωλησίας του ακινήτου. Λίγο πριν την τελική αγορά του ακινήτου, το προσύμφωνο ακυρωνόταν και στο οριστικό συμβόλαιο αναγραφόταν -όπως συνηθίζεται- η αντικειμενική αξία του ακινήτου που ήταν πολύ μικρότερη της εμπορικής. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ένα από τα δύο ακίνητα -ένα οικόπεδο 705 τ.μ. στη Γλυφάδα, στη συμβολή των οδών Λαζάρη και Ζησιμοπούλου 6- η τιμή πώλησης στα χαρτιά (συμβόλαιο) ήταν 5.000.000 ευρώ. Όμως για την αγοραπωλησία η εταιρεία Φαντομ πήρε δάνειο ύψους 15.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, και ενέγραψε υποθήκη αξίας 18.000.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή πώλησης ήταν 20.000.000, δηλαδή υπήρξε φοροδιαφυγή (φόροι, ΦΠΑ, μεταβίβαση) για αξία 15.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ελεγκτών η συνολική φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου είναι τουλάχιστον 8,7 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ο Ιωσήφ Λιβανός στην μηνυτήρια αναφορά του καταγγέλλει το ζεύγος Καρούζου πως έχει πραγματοποιήσει μέσα σε τέσσερα χρόνια, κατά τα έτη 2004-2008 αγοραπωλησίες ακινήτων η αξία των οποίων άγγιζε συνολικά τα 147,9 εκ. ευρώ έχοντας παρουσιάσει εικονικά τιμήματα στις συμβάσεις ύψους 49.1 εκ ευρώ. Όπως και ο ίδιος έχει πει μέσω αυτής της μεθόδου το ελληνικό δημόσιο έχει ζημιωθεί καθώς έχει χάσει τεράστια ποσά.
Από την πλευρά του ο Βίκτωρας Ρέστης (η εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ είναι των συμφερόντων του) έχει διαψεύσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες και την εμπλοκή του στην υπόθεση. «Η ποινή αφορά πράξεις και παρατυπίες που αφορούν τον κατασκευαστή των ακινήτων και πραγματοποιήθηκαν πριν από την συμμετοχική ή διοικητική εμπλοκή του Ομίλου στην ως άνω εταιρία. Η εταιρεία έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για το θέμα αυτό», ανέφερε ο επιχειρηματίας στην διάψευσή του.