Ρομπότ τα οποία μπορείς να φορέσεις! [εικόνες] - iefimerida.gr

Ρομπότ τα οποία μπορείς να φορέσεις! [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μανία των ανθρώπων με τα ρομπότ χρονολογείται από πολύ παλιά. Αναφορές υπάρχουν στην ομηρική Ιλιάδα, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίασε ένα, ενώ σύγχρονες ανδροειδείς μηχανές όπως οι Asimo και Topio σηματοδοτούν τις πρώτες επιτυχημένες απόπειρες της ανθρωπότητας να δημιουργήσουν ευφυή ρομπότ-οικιακούς συντρόφους.

Επιστήμονες χρησιμοποιούν κυβερνοτεχνολογίες με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, βοηθώντας τους παράλυτους να περπατήσουν, αλλά και παντρεύοντας τη μόδα με τη μηχανική.

Οι καινοτομίες στο χώρο της ρομποτικής έχουν αρχίσει να καθιστούν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού, του ανθρώπινου και του κυβερνο-οργανικού.

Το HAL-5 είναι ένα κοστούμι-ρομπότ, προϊόν της ιαπωνικής εταιρείας Cyberdyne με έδρα το Τόκυο, το οποίο επαυξάνει τις ανθρώπινες ικανότητες: εντοπίζει και συλλέγει σήματα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, συνεργαζόμενο με τη φυσική ανθρώπινη κίνηση, ενώ ηλεκτρικοί κινητήρες λειτουργούν ως τεχνητοί μύες που προσφέρουν υποστήριξη στα μέλη αυτού που το φοράει.

Μία εμπορική εκδοχή του HAL παρέχεται ήδη προς χρήση στο πλαίσιο προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας, αλλά η εταιρεία ελπίζει ότι το εν λόγω κοστούμι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Παραδείγματος χάρη, μία ολόσωμη στολή θα επιτρέπει στους ανθρώπους που εργάζονται σε εργοστάσια να σηκώνουν βαρύτερα αντικείμενα, προλαμβάνοντας τυχόν τραυματισμούς.

Τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη και σε άλλα πεδία της υγείας, όπως στους πάσχοντες από αρθρίτιδα: μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 10 εκ. άνθρωποι που πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας που καθιστά την καθημερινότητά τους πραγματική κόλαση.

Τέλος, όφελος μπορούν να έχουν και όσοι ηλικιωμένοι επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν χωρίς να εξαρτώνται από άλλους, συγγενείς ή ιδιωτικούς φροντιστές, για να μπορέσουν να ανέβουν μία σκάλα ή να σκύψουν για να πιάσουν από το πάτωμα ένα αντικείμενο.

Με τις τιμές όμως να ξεκινάνε από 12.000 αγγλικές λίρες, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ έως ότου τέτοιες μηχανικές τεχνολογίες τεθούν σε μαζική παραγωγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ