Η Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις έξι δεκαετίες προσπαθειών της για την προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη. Η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι η ΕΕ έχει βοηθήσει να μετατραπεί η Ευρώπη από μια ήπειρο του πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης.
Το βραβείο αξίας 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, (περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια), -10 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από πέρσι- έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού στην ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της 54χρονης ιστορίας της, με πολλά από τα κράτη μέλη της βυθισμένα στην ύφεση.
Η τελευταία οργάνωση που παρέλαβε το βραβείο ήταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το 1999. Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόιτερς, μεταξύ των επικρατέστερων Ρώσων υποψηφίων για Νομπέλ Ειρήνης ήταν η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, που θεωρείται η "γιαγιά" του ρωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σβετλάνα Γκανουσκίνα και η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα "Memorial" της οποία ηγείται, και ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Ηχώ της Μόσχας".
Βέβαια, όπως επεσήμανε νωρίτερα και το Ρόιτερς, στην απόφαση αυτή υπάρχει κι ένα παράδοξο: τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ, τα οποία ψήφισαν τον νικητή του βραβείου, επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανακοινώνοντας το βραβείο, ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Thorbjoern Jagland αναγνώρισε τα τρέχοντα προβλήματα και την κοινωνική αναταραχή της ΕΕ, αλλά είπε ότι η επιτροπή ήθελε να επικεντρωθεί στο έργο της Ένωσης η οποία πάνω από έξι δεκαετίες προωθεί «την ειρήνη και τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Μάρτιν Σούλτζ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε «βαθιά συγκινημένος και τιμημένος» με το βραβείο.