Ερντογάν: Ψεύδεται ο Πούτιν για το φορτίο του αεροσκάφους! - iefimerida.gr

Ερντογάν: Ψεύδεται ο Πούτιν για το φορτίο του αεροσκάφους!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ευθεία κατηγορία ότι η Ρωσία προμηθεύει τη συριακή κυβέρνηση με στρατιωτικό υλικό προέβη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία υποστηρίζεται ξεκάθαρα ότι το συριακό αεροσκάφος που υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας δεν μετέφερε επιλήψιμο υλικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στο φορτίο περιεχόταν «εξοπλισμός και εφόδια με αποστολέα ρωσική υπηρεσία και αποδέκτη το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας».

Χθες, η Ρωσία ήταν εκείνη που κατηγορούσε τις τουρκικές αρχές ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων πολιτών, όταν το airbus των συριακών αερογραμμών με προορισμό τη Δαμασκό αναχαιτίστηκε και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως στο φορτίο που κατασχέθηκε από το αεροπλάνο προτού του επιτραπεί να απογειωθεί από την Άγκυρα περιλαμβάνονταν ραδιοπομποί, κεραίες, καθώς και άλλα ύποπτα μηχανικά μέρη τα οποία οι αρχές θεώρησαν ότι αποτελούν εξαρτήματα πυραύλων.

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε αμέσως την ενέργεια χαρακτηρίζοντάς την «αεροπειρατεία».

Πέρυσι, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να διακόψει και να κατασχέσει κάθε απόπειρα μεταφοράς στρατιωτικών προμηθειών προς τη Συρία.

Το συμβάν αποτελεί μέρος των εντεινόμενων διαφωνιών σχετικά με τη συριακή κρίση – την πιο αιματηρή της Αραβικής άνοιξης – η οποία, σύμφωνα με αντικυβερνητικούς ακτιβιστές έχει κοστίσει τις ζωές 30.000 ανθρώπων τους τελευταίους 19 μήνες.

Οι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δείχνει τα δόντια της, μετά την άρνηση της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα να καταδικάσει τη Συρία στα Ηνωμένα Έθνη, όταν συριακά βλήματα όλμων έπεσαν σε τουρκικό έδαφος, σκοτώνοντας πέντε πολίτες σε συνοριακό χωριό της Τουρκίας.

Η Ρωσία είναι ο εγγύτερος σύμμαχος της Συρίας. Την έχει προμηθεύσει με όπλα, όπως επίσης της έχει προσφέρει διπλωματική και πολιτική κάλυψη στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι επιβάτες του αεροσκάφους ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μέλος του πληρώματος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι απείλησαν με όπλα και πέρασαν χειροπέδες σε επιβάτες.

«Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να κλιμακώσει τις συγκρούσεις στη Συρία», δήλωσε ειδικός αναλυτής από το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μία υπηρεσία που εδρεύει στη Μόσχα και έχει διασυνδέσεις με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως «η μυστική μεταφορά όπλων προς τη Συρία θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της Ρωσίας και τη φήμη του Πούτιν. Κανένας Ρώσος ηγέτης δεν θα επιζητούσε να εμπλακεί σε μία τόσο επικίνδυνη κατάσταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ