Aντιδράσεις για τα επεισόδια εθνικιστών σε τζαμί της Βουλγαρίας - iefimerida.gr

Aντιδράσεις για τα επεισόδια εθνικιστών σε τζαμί της Βουλγαρίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας προκάλεσαν τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών της εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα" και Βούλγαρων μουσουλμάνων, έξω από τζαμί, στο κέντρο της Σόφιας, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό ορισμένων ατόμων.

Η Άγκυρα καταδίκασε με έντονο τρόπο τα επεισόδια, κάνοντας λόγο για ρατσιστική επίθεση εναντίον ατόμων, που προσεύχονταν ειρηνικά και ζητώντας τη σύλληψη και τιμωρία όλων των δραστών.

Την πρωτοβουλία της "Ατάκα" να διοργανώσει διαδήλωση μπροστά στο τζαμί, με αίτημα να μειωθεί η ισχύς των ηχείων, από τα οποία ο ιμάμης καλεί τους μουσουλμάνους σε προσευχή, που αποτέλεσε και το έναυσμα των επεισοδίων, καταδίκασαν τόσο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ήδη, η εισαγγελία της Σόφιας έχει διατάξει προανάκριση, σε τρεις περιπτώσεις, για τα επεισόδια, που οδήγησαν στους τραυματισμούς μουσουλμάνων προσκυνητών, αστυνομικών, αλλά και της βουλευτή της "Ατάκα", Ντενίτσα Γάτζεβα, που λιθοβολήθηκε και χρειάστηκε να διακομιστεί σε κλινική της Σόφιας, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν και δύο οπαδοί της "Ατάκα", οι οποίοι αφέθηκαν, ωστόσο, χθες ελεύθεροι.

Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Βούλγαρων σχολιαστών επιρρίπτει ευθύνες στην "Ατάκα" για τα επεισόδια, "τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου επί ώρες, με άκρως αρνητικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας, αλλά και με άγνωστες συνέπειες για την εθνική της ασφάλεια", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο γνωστός πολιτικός αναλυτής, Ογνιάν Μίντσεφ.

Από την πλευρά του, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χθες, στη Σόφια, η ηγεσία της "Ατάκα" έδωσε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία προς υποστήριξη της θέσης της ότι το συγκεκριμένο τζαμί στη βουλγαρική πρωτεύουσα έχει καταστεί κέντρο διδασκαλίας και διάδοσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της παράταξης, Βόλεν Σίντεροφ, κύρια αιτία για το ξέσπασμα των επεισοδίων, την περασμένη Παρασκευή, στο τζαμί της Σόφιας, ήταν η στάση του Γιουζέιρ Γιουζέιροφ, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, προσπάθησε πέρυσι να ιδρύσει μαζί με τον αδελφό του πολιτικό κόμμα ισλαμιστικού χαρακτήρα, το οποίο απαγόρευσε ωστόσο το αρμόδιο δικαστήριο της Βουλγαρίας.

Μάλιστα, ο κ. Σίντεροφ έδειξε φωτογραφίες του Γιουζέιροφ και άλλων μουσουλμάνων προσκυνητών να απειλούν, όπως είπε, με μαχαίρια οπαδούς της "Ατάκα", στη διάρκεια των επεισοδίων.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η όλη υπόθεση αποτελεί μια προσπάθεια του Βόλεν Σίντεροφ να αναζωογονήσει την κάπως "μαραμένη" δημοτικότητά του ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, το προσεχές φθινόπωρο, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται και για ένα κρίσιμο τεστ για το κυβερνών κόμμα GERB, αφού θα πρέπει να "ανακρίνει" το βασικό πολιτικό του σύμμαχο, δηλαδή την "Ατάκα". Ήδη, ο Βόλεν Σίντεροφ προειδοποίησε πως θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, εάν το υπουργείο Εσωτερικών δεν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάκριση και τιμωρία των ισλαμιστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ