Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ικανότητα εκμάθησης φωνητικών ήχων και τραγουδιών δεν είναι ιδιότητα μόνο των ανθρώπων και των πουλιών, αλλά μπορούν να τραγουδήσουν ακόμα και τα ποντίκια και μάλιστα συγχρονισμένα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Έριχ Τζάρβις και Γκουστάβο Αριάγκα του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ του πανεπιστημίου Ντιουκ έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα ποντίκια έχουν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς με αυτούς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και τα πουλιά για τη φωνητική εκμάθηση και τα τραγούδια.
Όλα σχεδόν τα ζώα βγάζουν κάποιου είδους ήχους, όμως ελάχιστα είδη μπορούν να τροποποιήσουν τη συχνότητα και τον τόνο των ήχων τους, έτσι ώστε να τραγουδήσουν. Τα μέχρι σήμερα γνωστά θηλαστικά που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι οι άνθρωποι (αλλά παραδόξως όχι οι πίθηκοι) τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι θαλάσσιοι λέοντες, οι ελέφαντες και οι νυχτερίδες . Πλέον με την νέα επιστημονική ανακάλυψη, στη χρυσή λίστα των τραγουδιστών της φύσης μπαίνουν και οι ποντικοί.
Έως τώρα ήταν γνωστό ότι τα αρσενικά ποντίκια «φλέρταραν» τα θηλυκά, βγάζοντας υπέρηχους (σε συχνότητες 50 έως 100 KHZ, πολύ πάνω από ό,τι μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί), όμως, για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε ότι όταν ζουν μαζί με τα θηλυκά, μπορούν να αλλάζουν τον τόνο των «τραγουδιών» τους, έτσι ώστε σε διάστημα περίπου δύο μηνών συμβίωσης πετυχαίνουν να μεταβάλλουν τον τόνο και να συγχρονίσουν τους ήχους τους.
Ο Έριχ Τζάρβις, τόνισε ότι η νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει παγιωμένες πεποιθήσεις πολλών δεκαετιών για τα ποντίκια, ωστόσο εκτιμά ότι τα τελευταία, όσον αφορά τις ικανότητές τους για «τραγούδια», βρίσκονται κάπου ανάμεσα στις κότες και στα ωδικά πουλιά ή ανάμεσα στους ανθρώπους και τους πιθήκους.