Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα για το πακέτο μέτρων της διετίας 2013- 2014, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντάται αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Στην ατζέντα εκτός από το δημοσιονομικό πακέτο των 13,5 δισ. θα βρεθεί επίσης η επεξεργασία του μακροοικονομικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και το διαρθρωτικό πλαίσιο των 89 παρεμβάσεων που καλείται να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση πριν τις 18 Οκτωβρίου οπότε θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής.
Τόσο στο Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας όσο και κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, οι εταίροι μας κατέστησαν σαφές ότι αν η Ελλάδα θέλει να πάρει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πρέπει να ετοιμάσει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το διαρθρωτικό πακέτο και να έλθει σε συμφωνία με την Τρόικα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την απόσταση πλέον να είναι μικρότερη του 1 δισ. ευρώ ενώ το διαρθρωτικό πακέτο αφορά μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει... από τον Ιούνιο.
Ωστόσο οι 89 παρεμβάσεις δεν θα είναι δρόμος «στρωμένος με ροδοπέταλα» για την κυβέρνηση αφού σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα ειδικά μισθολόγια, οι αλλαγές στα εργασιακά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
«Έχουμε κάνει προεργασία» λέει το Οικονομικών
Από την πλευρά του πάντως το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως έχει γίνει προεργασία και το 80% των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να προλάβουν τη Σύνοδο Κορυφής ενώ για τις υπόλοιπες θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντός των επόμενων ημερών θα βρεθούμε μπροστά σε «βροχή» από τροπολογίες, καθώς οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών και περιέχει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων. Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.
Ακόμη, πέντε Προεδρικά Διατάγματα βρίσκονται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναμένεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για φορολογικά ζητήματα.