Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, την παλιά καλή εποχή δηλαδή του μεγάλου κόκκινου Κουμπιού που ένα πάτημά του αρκούσε για να εξαποστείλει το αντίπαλο δέος στα τάρταρα, το πιο αποτελεσματικό μέσο κατασκοπείας της Αμερικής δεν ήταν ούτε κάποιο αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 ούτε κάποιος τολμηρός υπερπράκτορας, αλλά ένας ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ.
Γνωρίζοντας ότι η Σοβιετική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον είχε εξοπλιστεί με Αμερικανικά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, η CIA ανέθεσε σε έναν πράο και ευγενικό επιδιορθωτή, κοινώς «μάστορα», να κρύψει μία κινηματογραφική κάμερα 8mm μέσα σε ένα από τα τελευταία μοντέλα.
Κατ' αυτό τον τρόπο, μόλις η πρεσβεία θα προμηθευόταν το μηχάνημα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε άκρως απόρρητα σοβιετικά έγγραφα, αλλά και να ανακαλύψουν πόσες «αμερικανικές» απόρρητες πληροφορίες διέρρεαν προς το Σιδηρούν Παραπέτασμα.
Πενήντα χρόνια αργότερα, δηλαδή στις μέρες μας, φαίνεται πως οι εκτυπωτές και τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα εξακολουθούν να έχουν την τάση να μας κατασκοπεύουν.
Γνωρίζατε, για παράδειγμα, πως οι περισσότεροι σύγχρονοι επαγγελματικοί εκτυπωτές περιέχουν σκληρό δίσκο; Και πως κάθε σκληρός δίσκος αποθηκεύει εν αγνοία σου ένα ψηφιακό αντίγραφο κάθε εγγράφου που εκτυπώνεται, αντιγράφεται ή αποστέλλεται με fax; Στην πραγματικότητα, μόνο ένα μικρό ποσοστό χρηστών εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων έχει επίγνωση αυτού του πράγματος.
Φανταστείτε πόσες «ευαίσθητες», προσωπικές πληροφορίες θα μπορούσε να αποκομίσει κανείς από τους σκληρούς δίσκους των μηχανημάτων που «πετάνε» τα αστυνομικά τμήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, οι φυλακές, ακόμη και οι ιδιώτες (εταιρείες, γραφεία, εργοστάσια κτλ).
Πρακτικά, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αυτός που θα πάρει στα χέρια του ένα τέτοιο σκληρό δίσκο έχει αυτομάτως πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούν να αποδειχθούν ακόμη και επικίνδυνες για τους πρώην χρήστες τους.
Πόσες φορές φωτοτύπησες σημαντικά έγγραφα, συμβόλαια, την ταυτότητά σου, το διαβατήριό σου, το δίπλωμα οδήγησής σου σε δημόσια ή ιδιωτικά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα;
Ένας μεγάλος αριθμός των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και των φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων που ξεφορτωνόμαστε, επιδιορθώνεται και καταλήγει σε υποανάπτυκτες χώρες του τρίτου κόσμου, προσφέροντας ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών σε μία ολοένα διογκούμενη βιομηχανία παραχάραξης.
Πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί; Κατ' αρχάς, δεν διαθέτουν όλοι οι εκτυπωτές σκληρό δίσκο παρά μόνο οι επαγγελματικοί που συναντάμε σε δημόσιες υπηρεσίες.
Εάν, τώρα, έχετε στην κατοχή σας έναν τέτοιο, τότε φροντίστε προτού τον δώσετε να αφαιρέσετε το σκληρό δίσκο του και να τον κάνετε απλά και ωραία χίλια κομμάτια.
Και για να είστε 100% σίγουροι βάλτε του και μια φωτιά μέχρις ότου γίνει στάχτη... Ειδάλλως, θα χρειαστεί να αγοράσετε ή να φτιάξετε δικά σας συστήματα κρυπτογράφησης και διαγραφής των αποθηκευμένων δεδομένων.
Πράγμα δύσκολο...