Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η υιοθετηθείσα πολιτική λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη αποδεικνύεται περισσότερο επιβλαβής απ' ό,τι οι αρχικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανές στην περίπτωση της Ελλάδας και, όσο περνάει ο καιρός, και στην Ισπανία, επισημαίνει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times.
Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013. Πώς εξηγείται, λοιπόν, η ταχεία πτώση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αντίθετα με τις επίσημες προβλέψεις;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η συνεχόμενη, δίχως τέλος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στην ακατάπαυστη επιδίωξη στόχων σχετιζόμενων με τη μείωση του ελλείμματος, με αποτέλεσμα κάθε φορά που η ελληνική οικονομία τίθεται εκτός στόχων να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία προκαλούν περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ που με τη σειρά της επιφέρει νέο κύκλο μέτρων λιτότητας.
Με άλλα λόγια, η Τρόικα απαιτεί λήψεις μέτρων, των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και, επομένως, η περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη συνολικού μακροπρόθεσμου χρέους, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει νέο κύκλο αναποτελεσματικών μέτρων.
Η Ισπανία δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά αναμφισβήτητα προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια.
Γι' αυτή την κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και το ΔΝΤ, το οποίο μοιάζει να μην λαμβάνει υπ' όψη του τις οικονομικές αναλύσεις που το ίδιο κατάρτισε στις τελευταίες εκθέσεις της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής: ενώ καταληκτικό σημείο των εκθέσεων αυτών είναι η παραδοχή ότι τα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα υπό συγκεκριμένες συνθήκες και ότι αυτά δεν πρέπει να επιδιώκονται στα τυφλά και με ψυχρό, μηχανιστικό τρόπο, η ακολουθούμενη πολιτική του ΔΝΤ δεν φαίνεται να κάνει πράξη τα παραπάνω. Τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί δεν αντισταθμίζονται από συμπληρωματικά μέτρα που υποβοηθούν την ανάπτυξη.
Η τρέχουσα πολιτική μονομερούς λήψης μέτρων λιτότητας, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times, δεν μοιάζει καθόλου συνεπές με τους στόχους για την επιβίωση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ισπανίας στην Ευρωζώνη.