Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές - iefimerida.gr

Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές

Διεθνή ονόματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα αντέξει το ελληνικό θέατρο την κρίση; Παρά την εμφανή οικονομική αδυναμία του κοινού και την πλήρη εξαφάνιση των κρατικών επιχορηγήσεων από το τοπίο , φαίνεται πως η ελληνική θεατρική σκηνή είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει. Ήδη αυτό τον μήνα αρχίζουν πολλές σημαντικές παραστάσεις (με πολλές περισσότερες να ακολουθούν τον Νοέμβριο).

«Χάρτινα λουλούδια» του Έγκον Γουλφ στο θέατρο Ιλίσια

Πρεμιέρα σήμερα 8 Οκτωβρίου για το συναρπαστικό έργο με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ που καθορίζεται από την δραματική πολιτική ιστορία της Χιλής στη δεκαετία του '70. Ο Άρης Σερβετάλης υποδύεται έναν άνεργο άντρα, και η Κατερίνα Λέχου μια ώριμη αστή σε μια σχέση μπολιασμένη από το μοτίβο επιβολής των ταξικών σχέσεων εξουσίας. Ο εξαθλιωμένος περιθωριακός (Άρης Σερβετάλης) κουβαλάει τα ψώνια της μοναχικής γυναίκας (Κατερίνα Λέχου) και της ζητάει να την φιλοξενήσει. Μπαίνει στο σπίτι της, στη ζωή της και καταστρέφει τα πάντα. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλίππογλου.

Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές | iefimerida.gr 0

«Kireru» από τους RootlessRoot στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μια παγκόσμια πρεμιέρα για την Αθήνα με το Kireru που στα γιαπωνέζικα σημαίνει ξέσπασμα οργής. Μια θάλασσα από λευκά πλαστικά μαχαιροπίρουνα θα υποχωρεί με θόρυβο καθώς οι οκτώ εκπληκτικοί χορευτές, από πέντε διαφορετικές χώρες, που συμπράττουν με τους RootlessRoot, θα φέρουν στη σκηνή ένα χορό υψηλής τάσης, εκτός ορίων, υπέροχα απελευθερωτικό. Η άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε σκληρή μουσική του θρυλικού John Parish (στενού συνεργάτη της PJ Harvey) θα συντροφεύει την παράσταση.
Στο Kireru, χορός και γλυπτική γίνονται ένα: η εσωτερική αγωνία για τον κόσμο εκφράζεται με μια διαρκή πάλη μεταξύ των χορευτών, η οποία με την ενέργειά της αναδιαμορφώνει συνεχώς ένα σκηνικό από μαλακό πηλό. Στο περιβάλλον τρομακτικής πίεσης όπου ζούμε, και όπου όλοι μας είμαστε ταυτόχρονα θύματα και θύτες, οι RootlessRoot επιλέγουν να ονειρευτούν τη στιγμή που τα εγκεφαλικά όρια του πολιτισμένου Δυτικού ανθρώπου θα υποχωρήσουν με πάταγο για να επιτρέψουν στο σώμα να εκφράσει την απόλυτη ελευθερία. Πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου.

«Ο Ορφέας στον Άδη» του Τέννεση Ουίλλιαμς, Εθνικό Θέατρο

Ελάχιστες φορές είχαμε την ευκαιρία να δούμε αυτό το άκρως ποιητικό κείμενο του Ουίλλιαμς στο ελληνικό θέατρο. Πρόκειται για μια σύγχρονη μεταφορά του μύθου του Ορφέα στην Αμερική της δεκαετίας του '50. Ο κλειστός, συντηρητικός κόσμος, που παραπέμπει σε κόλαση, και ο περιπλανώμενος μουσικός, ο ελευθερωτής όσων αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε αυτήν, είναι τα βασικά στοιχεία που συνδέουν το έργο με την μυθολογική αφετηρία του.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Μπάρμπαρα Βέμπερ, από ανερχόμενες Ευρωπαίες σκηνοθέτριες, καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης, ενώ πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Λυδία Φωτοπούλου, Θέμις Μπαζάκα, Μισέλ Βάλλεϋ κ.α. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου.

«Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον στο Εθνικό Θέατρο

Ο μάγος της αβάν γκαρντ σκηνής, εικαστικός, σκηνοθέτης, φωτογράφος Μπομπ Ουίλσον ανεβάζει τη δική του εκδοχή της Οδύσσειας στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 26 Οκτωβρίου. Ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς του παγκόσμιου θεάτρου προσεγγίζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο το υλικό του Ομήρου. Η ευαισθησία, η ευρηματικότητα και η φαντασία του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού συντονίζονται με το ομηρικό πνεύμα και οδηγούν σε μια ιδιαίτερη θεατρική γλώσσα, που μαγεύει τις αισθήσεις του θεατή. 18 αυστηρά επιλεγμένοι ερμηνευτές και οι σταθεροί, διεθνούς φήμης, συνεργάτες του Ουίλσον υλοποιούν με υψηλή αισθητική το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα, που απευθύνεται σε όλους τους θεατές, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη θεατρική τους προπαιδεία. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το τουλάχιστον το εικαστικό αποτέλεσμα να είναι άψογο, αφού τα σκηνικά και τα κοστούμια κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια του Piccolo Teatro di Milano. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Μαρία Ναυπλιώτου (Kίρκη, Καλυψώ, Πηνελόπη), Σταύρος Ζαλμάς (Οδυσσέας), Νικήτας Τσακίρογλου (Όμηρος και Τειρεσίας) κ.α.

Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές | iefimerida.gr 1

«Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» στο θέατρο Κάππα

Η ζωή της ιδιοσυγκρασιακής Σωτηρίας Μπέλλου ξετυλίγεται μέσα από τον μονόλογο της προσωπικής βιογράφου της τραγουδίστριας, της Σοφίας Αδαμίδου. Τη θρυλική ρεμπέτισσα υποδύεται η Ντίνα Κώνστα, για δεύτερη φορά φέτος μετά την περσινή επιτυχία, κατορθώνοντας να μεταμορφωθεί και εξωτερικά σύμφωνα με την εμβληματική εικόνα της Μπέλλου. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, θα είναι εμπλουτισμένη με εκπληκτικά τραγουδια της ρεμπέτισσας. Σύμφωνα με τον μονόλογο, η Σωτηρία Μπέλλου βρίσκεται στο νοσοκομείο, το τελευταίο βράδυ, πριν την εγχείρηση που θα οδηγήσει στην οριστική απώλεια της φωνής της. Όλη της η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια της. Από τις 12 Οκτωβρίου.

«Ο άνθρωπος της βροχής» στο θέατρο Γκλόρια

Η γνωστή κινηματογραφική ταινία γίνεται εξαιρετικό υλικό για τη θεατρική παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης. Άνθρωπος της βροχής θα είναι ο Χρήστος Χατζημπαναγιώτης ενώ τον αδελφό του θα υποδυθεί ο Γιάννης Στάγκογλου (στην ταινία τον ρόλο έπαιζε ο Τομ Κρουζ). Από τις 18 Οκτωβρίου.

Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές | iefimerida.gr 2

Ι

Iστορίες του Μεσοπολέμου στην Οικία Κατακουζηνού

Η ομάδα Κανιγκούντα τόλμησε πέρυσι να βγει εκτός των θεατρικών στεγανών παρουσιάζοντας τις Ιστορίες του Μεσοπολέμου στην υπέροχη Οικία Κατακουζηνού στο Σύνταγμα, λίγο πριν πάνε στο Παρίσι για να παρουσιάσουν την παράστασή τους «Πόλη-Κράτος» στο πλαίσιο του προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για την εξωστρέφεια του ελληνικού θεάτρου. Τώρα, από τις 21 Οκτωβρίου επιστρέφουν με την εναρκτήρια φράση «Ο Μεσοπόλεμος δεν τελείωσε ακόμα...»
Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα των Σεφέρη, Θεοτοκά, Μυριβήλη,
Βάρναλη, Ουράνη, Πολυδούρη, Πολίτη, Καρυωτάκη, Κόντογλου, Εμπειρίκου και πολλών άλλων. Τι θα δούμε μέσα από το σαλόνι της Οικίας Κατακουζηνού; Μικρασιάτες πρόσφυγες, ευρωπαϊστές να αντιπαρατίθενται με ευρωσκεπτικιστές, δημόσιους υπαλλήλους να μας δείχνουν τις τρύπιες τσέπες στα σακάκια τους, ανθρώπους να χάνουν τον εαυτό τους και να τον ξαναβρίσκουν μέσα σε πίνακες του Μαγκρίτ και φωτογραφίες του Μαν Ρέι, ερωτευμένους να «παλεύουν» ν' αγκαλιαστούν υπό τον ήχο φασιστικών διακηρύξεων, επίδοξους αυτόχειρες να κοιτούν προς τη Βουλή των Ελλήνων.

«Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος επενδύει σε μια αγαπημένη ελληνική ταινία και την μεταφέρει στη σκηνή με τον γνώριμο πλέον τρόπο του που έχει αγαπηθεί από το κοινό. Το έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, ενώ με συμπρωταγωνιστεί η Κατερίαν Παπουτσάκη. Από τις 24 Οκτωβρίου.

Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές | iefimerida.gr 3

«Σικάγο» μιούζικαλ στο Παλλάς

Το γνωστό μιούζικαλ στο ευρύ κοινό (κυρίως από την κινηματογραφική ταινία) σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής ανεβάζοντας μαζί στη σκηνή του Παλλάς τη Μαρινέλλα, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τη Σμαράγδα Καρύδη, την Τάνια Τρύπη και τον Αντώνη Λουδάρο. Το έργο, γνωστό ως η Rolls Royce των μιούζικαλ, κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους σε Μπρόντγουεϊ και Γουέστ Εντ κέρδισε έξι βραβεία Tony, δύο βραβεία Olivier, πέντε βραβεία Κριτικών (Drama Desk Awards) και το βραβείο Grammy για το καλύτερο Musical Album το 1998. Εκτυλίσσεται την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και συνδυάζει τον έρωτα, την κωμωδία, τη μοιχεία, το δράμα, Φόνοι, βία και διαφθορά, εκρηκτικά χορευτικά και δυνατά τραγούδια είναι τα βασικά υλικά της επιτυχημένης συνταγής. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου.

Σημαντικές θεατρικές πρεμιέρες στην Αθήνα με εμπνευσμένους δημιουργούς και κλασικές συνταγές | iefimerida.gr 4

«Ωραίοι σαν Βερολινέζοι» στο Bios.

Όλα τα κλισέ του σύγχρονου θεάτρου σε μια performance παρουσιάζει η ομάδα «Per-Theater-Formance» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, στη γνωστή εναλλακτική σκηνή της Αθήνας. Καταγγέλλει τον «δανεισμό» θεμάτων και εικόνων από τη θεατρική σκηνή του Βερολίνου που μεταφέρονται σχεδόν... αμοντάριστες στη συνέχεια στην ελληνική σκηνή. Από τις 25 Οκτωβρίου.

Η νέα επέλαση του 104

Έχοντας μόλις μετακομίσει στο Γκάζι αλλα και με δεύτερη σκηνή, το Black Box στο Σύγχρονο Θέατρο, το κέντρο 104 ετοιμάζει πλήθος έργων και δράσεων ήδη από τον Οκτώβρη. Η Μίνα Αδαμάκη σκηνοθετεί και ερμηνεύει (από τις 22 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη) την «Κοκώνα Μάρω» του Νάνου Βαλαωρίτη (απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Τα σπασμένα χέρια της Αφροδίτης της Μήλου») Ο Θάνος Τοκάκης στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ανεβάζει το ονειρόδραμα «Hannele» του Χάουπτμαν από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, Δευτέρα ή Τρίτη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρης Ντάσκας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Φαναριώτη, Βαγγέλης Ψωμάς. Από τις 19 Οκτωβρίου θα επαναληφθεί το «Χοντροί άντρες με φούστες» του Νίκι Σίλβερ.
Στο πρώην Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας στην οδό Ευμολπιδών 41 θα λειτουργεί το Black Box. Εκεί θα δούμε: Την θεατρική διασκευή της Βάσιας Ατταριάν και της Σοφία Γαλανάκη πάνω στο μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη» σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν με τους: Παναγιώτη Κατσώλη, Νάνσυ Μπούκλη και Στέλλα Νούλη. (Από 22 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη). Επίσης, το κλασικό κείμενο του Κάρλ Σένχερ «Γυναίκα διάβολος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σαμόλη με τον ίδιο και τους: Μπάμπη Γαλιατσάτο και Ηρώ Μπέζου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από 25 Οκτωβρίου.

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» στο θέατρο Άνεσις

Μια κλασική πολυβραβευμένη παράσταση ανεβάζει ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαλακόπουλος από τις 24 Οκτώβρη στο θέατρο Άνεσις. Θα ερμηνεύσει τον στρυφνό κύριο Γκριν, έναν ρόλο που έχει σημαδέψει την καριέρα του δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τον απολαύσει ξανά ή να τον γνωρίσει για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ