Τα βλέμματα της Ευρώπης αλλά και των αγορών σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στην επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη.
Ο Γερμανικός τύπος στο σύνολό του σχολιάζει στα πρωτοσέλιδα του το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης ενώ ο υπεύθυνος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ, καλεί την Καγκελάριο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
«Εάν η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να κάψει το χρήμα των φορολογούμενων, πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ο κ. Σνάιντερ υποστηρίζει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ κατέστησε την Γερμανία ευάλωτη σε εκβιασμούς, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έκανε την χώρα έναν από τους κύριους δανειστές της Ελλάδας. «Η Γερμανία μπορεί μεν ακόμη να εμποδίσει κάτι, αλλά δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τίποτα», τονίζει ο βουλευτής του SPD και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε δικές της προτάσεις για την διευθέτηση της κρίσης, με συνέπεια η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν στο μεταξύ αναλάβει την πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα η Deutsche Welle σε αναλυτικό ρεπορτάζ παρουσιάζει τα σχόλια των Γερμανικών εφημερίδων αλλά και των μεγαλύτερων ιστοσελίδων που αφορούν στην απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να ταξιδέψει στην Αθήνα, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα κρέμονται σε μια κλωστή.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας Focus : Το ταξίδι της Μέρκελ στο επίκεντρο της Ευρωκρίσης, σημειώνοντας στο ρεπορτάζ ότι «η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα στο προοίμιο της απόφασης της Τρόικας για τη συνέχιση της βοήθειας. Είναι η πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τρέφει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη αυτή».
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau σε αναλυτικό ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι «μέχρι σήμερα η καγκελάριος δεν το είχε θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτεί τη χώρα της κρίσης έστω για μια φορά. Η Μέρκελ μιλά για την Ελλάδα, συνεχώς και παντού. Έχει συναντηθεί με Έλληνες πρωθυπουργούς στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στις Κάννες και αλλού. Όμως το δρόμο προς τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση δεν τον βρήκε ποτέ»
Τονίζει μάλιστα την επιθυμία της Μέρκελ να σώσει την Ελλάδα: «Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δε θα αλλάξει την καθημερινότητά τους . Όμως η καγκελάριος θα δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανάγκες των ανέργων και των συνταξιούχων. Και με το ταξίδι της αυτό θα υπερασπιστεί αυτό που αφήνει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες στις ομιλίες της: ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «'Όποιος θέλει να αντιληφθεί πόσο μικρή είναι η πατρίδα του, πρέπει να ταξιδέψει. Όποιος θέλει να μετρήσει πόσο μικρός είναι ο χρόνος, πρέπει να σπουδάσει ιστορία', έγραφε κάποτε ο Κουρτ Τουχόλσκι. (...) Ήρθε επιτέλους η ώρα να βρεθεί επί τόπου η καγκελάριος, να ενημερωθεί για τα προβλήματα της χώρας και να επιχειρήσει να πέσουν οι εθνικιστικοί τόνοι και στις δύο πλευρές. Στο πνεύμα του Κ. Τουχόλσκι, μπορεί κανείς να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία. Η Ελλάδα υπήρξε λίκνο του πολιτισμού για την Ευρώπη. Οι Γερμανοί φέρουν λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μεγάλες ευθύνες και έναντι της Ελλάδας. Ως εκ τούτου και η επίσκεψη Μέρκελ σχετίζεται με περισσότερα παρά μόνο με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις σε ευρώ».
Στην Αθήνα , ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένει πολλά από την επίσκεψη αυτή. Έχει επενδύσει πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά στην μεθαυριανή επίσκεψη και περιμένει ένα μήνυμα στήριξης από την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Άλλωστε ο πάγος ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισε να λιώνει από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο και από τότε υπήρξε μεταξύ τους μια σταθερή γραμμή επικοινωνίας.
Για το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά η επιλογή της Μέρκελ να επισκεφτεί την Αθήνα , μια μέρα μετά το Eurogroup και μόλις δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής , είναι ένας βαθύτατα πολιτικός συμβολισμός με τον οποίο επιδιώκει να σταματήσει η συζήτηση για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ και φυσικά να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.