Ειδική ομάδα έχει συσταθεί στο ΣΔΟΕ για να απασχοληθεί αποκλειστικά με τα 1.991 ονόματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που μετά από πολλές διαδρομές κι περιπέτειες παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην κυβέρνηση και από εκεί στη Δικαιοσύνη.
Από την Πέμπτη, η χαμένη λίστα η οποία απλώς... ξεκουραζόταν ως «διακοσμητικό αντικείμενο στο γραφείο τη γραμματέως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» παραδόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στον διευθυντή του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Και όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» από την επομένη το πρωί ξεκίνησε ήδη ο ενδελεχής έλεγχος. Αρχικά δημιουργείται το οικονομικό προφίλ των αναφερόμενων στη σχετική λίστα και στη συνέχεια θα ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε βάθος δεκαετίας, αρχικά.
Στη συνέχεια θα γίνει έλεγχος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και κατόπιν θα ενεργοποιηθούν οι υπάρχουσες διατάξεις για να ανοίξουν και οι λογαριασμοί στην Ελβετία.
Η βασική κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι να ελεγχθούν τρεις βασικές κατευθύνσεις:
- Το χρήμα που δεν έχει δηλωθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες λόγω φοροδιαφυγής
- Το ξέπλυμα χρήματος από πορνεία, ναρκωτικά και άλλες έκνομες δραστηριότητες
- Το μαύρο πολιτικό χρήμα
Ταυτοχρόνως, το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει να ανοίξουν τουλάχιστον 5.000 τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στις άλλες τρεις λίστες τις οποίες διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
- Της λίστας με τα ονόματα των 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011
- Της λίστας με τους 400 Ελληνες που έχουν αγοράσει ακίνητα μεγάλης αξίας στο Λονδίνο
- Της λίστας με εκατοντάδες πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, δημάρχους, διοικητές οργανισμών κ.λπ.)
Σε πρώτη φάση, εφόσον διαπιστωθεί ύπαρξη χρημάτων θα κληθούν οι ελεγχόμενοι να προσέλθουν στις ΔΟΥ να καταθέσουν αναδρομικές συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να φορολογηθούν για τα κρυμμένα εισοδήματα. Για όσους δεν αποδεχθούν την πρόταση θα υπάρξει περαιτέρω τακτικός έλεγχος με όποιες πιθανές συνέπειες δημιουργούνται για τον ελεγχόμενο.
Φυσικά, για όποια πολιτικά πρόσωπα διαπιστώνεται ότι υπάρχει αδήλωτο χρήμα θα ακολουθείται ειδική διαδικασία που θα φτάνει στην τακτική δικαιοσύνη.