Την ίδρυση ενός μη κυβερνητικού φορέα με τη συμμετοχή και «επιτηρητών» της Ε.Ε., ώστε να αναλάβει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας προτείνει στην Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup υποδεικνύει στην Αθήνα το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η Γερμανία μετά την ενοποίηση, για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.
Σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Γιούνκερ λέει στην Αθήνα να ακολουθήσει το πρότυπο της κρατικής εταιρείας Treuhand. "Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος, αν οι έλληνες φίλοι μας κατά το πρότυπο της γερμανικής Treuhand, δημιουργούσαν έναν μη κυβερνητικό φορέα ιδιωτικοποιήσεων". Όπως εξηγεί, θα έπρεπε να στελεχωθεί και με ανθρώπους από τις Βρυξέλλες.
"Η Ε.E. θα επιτηρεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο στενά, σαν να το διεκπεραιώναμε εμείς οι ίδιοι», λέει ο Γιούνκερ. Εκτιμά μάλιστα ότι το ποσό που θα μπορούσε να αντληθεί θα μπορούσε να είναι «πάνω από 50 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα".
Ο κ. Γιούνκερ ζητά ευθέως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συναινέσουν, λέγοντας ότι "η Ε.Ε. περιμένει από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να βάλουν στην άκρη τις μικροκομματικές τους διαφορές. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα όφειλαν να ξεκαθαρίσουν από κοινού ότι αναγνωρίζουν τις συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις που έχει συνάψει η χώρα με την Ε.Ε.".
Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέρχεται και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας ότι μια ήπια μορφή θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, αφού όμως πρώτα η Ελλάδα θα έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. «Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων που έχουν δώσει στην Ελλάδα τόσο τα κράτη όσο και οι ιδιώτες», λέει ο Γιουνκέρ.