Γ.Παπανδρέου: "Η Ελλάδα θα σωθεί" - iefimerida.gr

Γ.Παπανδρέου: "Η Ελλάδα θα σωθεί"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας» δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, 48 ώρες πριν από τα κρίσιμα ραντεβού του με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για το τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στο 'Εθνος της Κυριακής', ο κ.Παπανδρέου αναγνωρίζει ως μόνη 'κόκκινη γραμμή' τη σωτηρία της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση με τους δανειστές μας δεν είναι εύκολη, αλλά και διαμηνύοντάς τους ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποδεικνύει εκλογές.

«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι είναι αποφασισμένη. Όχι η κυβέρνηση, όχι η αντιπολίτευση, όχι εγώ, η Ελλάδα», σημειώνει με νόημα ο πρωθυπουργός, καλώντας όλους να 'βάλουν πλάτη' στην προσπάθεια αυτή. Ειδικά για την συναίνεση των άλλων κομμάτων, τονίζει ότι «χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης», υποστηρίζοντας ότι «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη». Δηλώνει πάντως 'ανοικτός' στη συζήτηση και εμφανίζει την κυβέρνηση έτοιμη να ενσωματώσει κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αναζητώντας ωστόσο και την ...εσωκομματική του συναίνεση σε αυτό, δηλώνει την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Καταγράφοντας πάντως το μέγεθος του προβλήματος, επιχειρεί να 'ρίξει στο φιλότιμο τους βουλευτές του', ρωτώντας «αν υπήρχε η πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία ή το πού θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;». Την ίδια ώρα, καλύπτει πλήρως τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μιλώντας για 'συλλογική προσπάθεια' της κυβέρνησης και για επιτυχία που δεν υποβαθμίζεται από αποκλίσεις κάποιων δεκαδικών στοιχείων σε επιμέρους νούμερα...

Ξεκαθαρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι 'εκτός συζήτησης', παραδέχεται ότι τυχόν μη καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου θα σήμαινε πιθανότατα χρεοκοπία, στρεφόμενος κατά διαφόρων 'λόμπι' που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ. Ζητά λοιπόν καθημερινή απόδειξη της προσήλωσης στον στόχο για βιώσιμη οικονομία και χαρακτηρίζει 'σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση' αυτή που γίνεται για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Για πρώτη φορά διαβεβαιώνει ο ίδιος ότι οι αποκρατικοποιήσεις 'θα τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται' και εκφράζει την αισιοδοξία του για επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα, εξαρτώντας τις άμεσα από το βαθμό εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά στο μέλλον της χώρας.

Ερωτηθείς για τυχόν απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ.Παπανδρέου, ξεκαθαρίζει πως δεν αποτελούν στόχο της κυβέρνησης, προκρίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ορθολογικού και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, όπου θα αξιολογούνται τόσο οι ανάγκες όσο και το προσωπικό. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους διερωτώμενος αν «δεν είναι λογικό, όταν καταργείς έναν Οργανισμό να αξιολογείς το προσωπικό που μέχρι τότε υπηρετούσε, ώστε να δεις αν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο» και ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμένουν, ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός προϋπολογισμός...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ