Νταλάρα: Η επιμήκυνση του χρέους θα πετύχει αν μειωθούν οι τόκοι της βοήθειας - iefimerida.gr

Νταλάρα: Η επιμήκυνση του χρέους θα πετύχει αν μειωθούν οι τόκοι της βοήθειας

Νταλάρα: Η επιμήκυνση της Ελλάδας θα πετύχει αν μειωθούν οι τόκοι της βοήθειας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις των διεθνών οργανισμών για την τύχη της Ελλάδας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, με το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής να παίρνει σειρά και να τοποθετείται για το ελληνικό πρόβλημα.

Ο Γενικός Διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, υπογράφοντας την μηνιαία έκθεση για την οικονομική πολιτική του Ινστιτούτου, δήλωσε ουσιαστικά πως το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει ζητώντας να εγκαταλειφθούν τα μέτρα λιτότητας και να υιοθετηθούν φιλοαναπτυξιακές πολιτικές και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα ο κ. Νταλάρας σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να προσδιορίζονται με βάση το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Παράλληλα σημείωσ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας».

Ειδικότερα σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να επιδιώκεται η επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της προσφοράς, αλλά και από πολιτικές που θα αποτρέπουν την υπερβολική συρρίκνωση της ζήτησης».

Ειδικά για την Ελλάδα το IIF τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που στηρίζουν την επέκταση των δημόσιων επενδύσεων, που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση τόσο της ζήτησης, όσο και της προσφοράς.

Παράλληλα, ο κ. Νταλάρα έκανε έκκληση στην Τρόικα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την έκθεσή της ενώ πρότεινε επιμήκυνση του προγράμματος για την οποία προσθέτει ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα χρηματοδότηση αν μειωθούν οι τόκοι στα δάνεια που έλαβε η χώρα από τον επίσημο τομέα.

Ωστόσο η στάση αυτή του προέδρου του IIF έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος από το Βερολίνο επέκρινε την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα που δεν σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ