Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε σήμερα, ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ζητηθεί επισήμως από τη βουλή η λίστα Λαγκάρντ με τα 2.000 ονόματα. Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες Θανάσης Νάκος θα επισκεφθεί τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της Βουλής και να ζητήσει τη λίστα.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνει από την επιτροπή Πόθεν Εσχες και στη συνέχεια, σύμφωνα και με τη δήλωση Μειμαράκη, τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που πλανώνται ακόμη πολλά ερωτηματικά πάνω από το θέμα. Τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και οι πρώην και νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ επικαλέστηκαν το απόρρητο της λίστας Λαγκάρντ για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν ή να δημοσιοποιήσουν τη λίστα.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας χθες στο Mega είπε ότι επρόκειτο για «παράνομο υλικό» ενώ στην προχθεσινή του ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι σε συνεννόηση με τον Γιάννη Διώτη είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ότι αυτή η λίστα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί ήταν προϊόν υποκλοπής.
Πώς μπορεί λοιπόν μια λίστα-«παράνομο υλικό» να την επεξεργαστεί η Βουλή, η οποία δεν έχει ρόλο ούτε ΣΔΟΕ, ούτε οικονομικού εισαγγελέα;
Το ερώτημα έθεταν σήμερα πολλοί βουλευτές οι οποίοι απόρησαν με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και διέκριναν πίσω από αυτή την πρωτοβουλία του κ. Μειμαράκη εκνευρισμό και αμηχανία σε ανώτατο επίπεδο απότην απόηχο του θέματος με τη λίστα Λαγκαντ.
Οι ίδιοι βουλευτές έθεταν το ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο εισαγγελέας αρνηθεί να την παραδώσει στην Βουλή επικαλούμενος το απόρρητο του αρχείου, αφού δεν πρόκειται για επίσημο έγγραφο.
Το ερώτημα παραμένει πάντως με ποιά ιδιότητα οι βουλευτές θα εξετάσουν τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή αφού οι διασταυρώσεις φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων είναι αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ.