Μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατέθεσε η Χρυσή Αυγή για την λίστα Λαγκάρντ με τους Έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα.
Στην μήνυσή, το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου ζητά την ποινική δίωξη των δύο πρώην υπουργών αλλά και «παντός άλλου συνυπαιτίου, για τα αδικήματα των άρθρων 259, 231 ΠΚ», καθώς θεωρεί με τη μη επαρκή διερεύνηση των στοιχείων της λίστας «παρείχαν ‘άσυλον’ στους υπόπτους – δράστες, στερώντας παράλληλα απ’ την ελληνική πολιτεία, εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ ως έσοδα εκ φορολογίας».
Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) και του αδικήματος της υπόθαλψης εγκληματία (άρθρο 231).
Διαβάστε το κείμενο της μήνυσης:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του πολιτικού φορέα ‘ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ’, εδρεύοντας επί της οδού Δηλιγιάννη αριθμ.50 στην Αθήνα.
ΚΑΤΑ
Ευαγγέλου Βενιζέλου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ιπποκράτους 22.
Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ιπποκράτους 22,
Παντός άλλου συνυπαιτίου, που θα προκύψει κατά τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας.
Κοινοποίηση στον α) Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε και β) στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ.Γρηγόριο Πεπόνη.
Κύριε Εισαγγελεύ,
Προσφάτως, από επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων αλλά και από ρεπορτάζ και δημοσιεύματα του συνόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, απεκαλύφθη ότι κατά το έτος 2010 η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, παρέδωσε ή άλλως απέστειλε στον τότε υπουργό Οικονομικών και δεύτερο μηνυόμενο, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, λίστα με Έλληνες καταθέτες μεγάλης ελβετικής τραπέζης, προκειμένου να διερευνηθεί απ’ τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αν τα ποσά των καταθέσεων αυτών αποτελούσαν προϊόν φοροδιαφυγής, ή άλλων εγκληματικών ενεργειών.
Σκοπός της ενέργειας αυτής ήταν ο εντοπισμός των φυσικών προσώπων που είχαν διαπράξει τα ανωτέρω εγκλήματα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό την ευχέρεια στις ελληνικές αρχές αφενός να τους διώξουν ποινικά, αφού τους εντοπίσουν, αφετέρου δε δια των προσηκόντων μέσων και μέτρων να εισπράξουν τους προβλεπόμενους φόρους.
Άλλωστε όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με τον ίδιο τρόπο και χρησιμοποιώντας παρόμοιες λίστες, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Αγγλία και άλλες, εισέπραξαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά, ως φόρους επί καταθέσεων ή εισοδημάτων από πολίτες τους που ήταν και αυτοί καταθέτες της συγκεκριμένης τράπεζας.
Πέραν πάσης λογικής και νομικής υποχρέωσής τους, και ενώ η χώρα βυθίζετο και βυθίζεται εις οικονομική άβυσσο, τόσο ο δεύτερος μηνυόμενος ως πρώτος παραλήπτης, όσο και ο πρώτος μηνυόμενος, και διαδοχικά λαβόντες γνώση της ‘λίστας’, δεν ενήργησαν οποιονδήποτε έλεγχο και δια του τρόπου αυτού παρείχαν ‘άσυλον’ στους υπόπτους – δράστες, στερώντας παράλληλα απ’ την ελληνική πολιτεία, εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ ως έσοδα εκ φορολογίας.
Επειδή, η προπεριγραφόμενη συμπεριφορά των δύο ανωτέρω μηνυομένων αλλά και όσων από την εισαγγελική έρευνα υπηρεσιακών ή μη παραγόντων προκύψει ανάμειξη ή συμμετοχή ή έστω υποχρέωση, πληροί την νομοτυπική μορφή (αντικειμενική - υποκειμενική υπόσταση) τόσο του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ όσο και του αδικήματος της υπόθαλψης εγκληματία, κατ’ άρθρο 231 ΠΚ,
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ
Την κατά νόμο ποινική δίωξη των ανωτέρω μηνυομένων και παντός άλλου συνυπαιτίου, για τα αδικήματα των άρθρων 259, 231 ΠΚ.
Αθήνα, 4-10-2012»