Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φώτης Κουβέλης παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τη θύελλα που ξέσπασε εξαιτίας των χειρισμών του στο θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος εμφανίζεται πλέον αδυνατισμένος ηθικά και οργανωτικά και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την συνοχή της κυβέρνησης.
Στελέχη της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, μετά την χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο του Mega, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με παράγοντες του δημόσιου βίου και σχολίαζαν με ανησυχία ότι ένας από τους κεντρικούς κυβερνητικούς εταίρους εμφανίστηκε χωρίς ψυχαιμία στην τηλεόραση να καταγγέλλει αόριστα τον ΣΔΟΕ για αβλεψίες με τη λίστα Λαγκάρντ και να πέφτει σε αντιφάσεις επιδεινώνοντας έτσι την εικόνα του ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες να αμυνθεί απέναντι σε όσους τον κατηγορούν ότι είχε εξωθεσμικά τη λίστα Λαγκάρντ στην κατοχή του και δεν την εκμεταλλεύτηκε φορολογικά όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για «απόπειρα διάλυσης του πολιτικού συστήματος». Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι εξυφαίνεται μια κίνηση συνωμοσίας εναντίον του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Υφιστάμεθα μια χυδαία επίθεση που στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ, της παράταξης. Υπάρχει απόπειρα διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας και της παράταξής μας. Θα αντέξουμε».
Χτύπημα από Ραγκούση και Λοβέρδο
Ο κ. Βενιζέλος απαντούσε ουσιαστικά τόσο στις επιθέσεις που δέχτηκε για την προσωπική του ακεραιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες για τη λίστα Λαγκάρντ όσο και στους κκ. Γιάννη Ραγκούση και Ανδρέα Λοβέρδο που κατάφεραν χθες δυο ισχυρά πλήγματα. Ο κ. Ραγκούσης κατήγγειλε ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επέβαλε περικοπές και λιτότητα στους Ελληνες πολίτες αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον της φοροδιαφυγής με τη λίστα Λαγκάρντ που είχε στη διάθεσή του και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ «μένοντας ωστόσο στη δημοκρατική παράταξη».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας χθες το βράδυ το βιβλίο του «Θέσεις για μια νέα ελληνική ανόρθωση» έκανε λόγο για «κύκνειο άσμα της μεταπολίτευσης» και κάλεσε έμμεσα τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις για την λίστα Λαγκάρντ. «Είτε πρόκειται για την άσκηση πολιτικής είτε πρόκειται για τις επιλογές προσώπων, η θλιβερή όψη της Μεταπολίτευσης είναι πανταχού παρούσα» είπε ο κ. Λοβέρδος και προανήγγελε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.
Σήμερα ο κ. Βενιζέλος θα εξηγήσει τη στάση του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος όπου αναμένεται να του ασκηθεί κριτική για τους χειρισμούς του και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Καπελέρης, Διώτης
Δύο χρόνια στα αζήτητα έμεινε η λίστα Λαγκάρντ, όπως προέκυψε από τις χθεσινές καταθέσεις των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ουσιαστικά επέρριψαν τις ευθύνες στις τότε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στους κκ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι ουδέποτε έφτασε στα χέρια του η συγκεκριμένη λίστα και ότι το μόνο στοιχείο που είχε στη διάθεσή του ήταν «ένα τυπωμένο χαρτί με δέκα ονόματα ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό, για τα οποία μου είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου να κάνω το οικονομικό τους προφίλ». Διευκρίνισε ότι οι 10 αυτοί «ύποπτοι» φοροδιαφυγής δεν ήταν ούτε πολιτικοί ούτε επώνυμοι επιχειρηματίες.
Ο κ. Διώτης παραδέχτηκε ότι είχε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, ότι την άνοιξε αλλά δεν την επεξεργάστηκε και έριξε έμμεσα την ευθύνη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας «εάν ελάμβανα εντολή από τον κ. Βενιζέλο να προχωρήσω την έρευνα θα το είχα πράξει».
Οργισμένη απάντηση Βενιζέλου
Ο κ. Βενιζέλος, στη συνέντευξή του στο Mega, αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει εντολή στον κ. Διώτη να αξιοποιήσει τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ. Επέμεινε ότι ουδέποτε είδε το περιεχόμενο της λίστας και ότι περίμενε πως το ΣΔΟΕ θα είχε αξιοποιήσει τα στοιχεία που αυτή περιείχε. Ζήτησε, μάλιστα, να πάει η λίστα Λαγκάρντ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και άφησε να εννοηθεί ότι το περιεχόμενό της δεν είναι σημαντικό.
Φωτογραφία: Eurokinissi