Έντονα προβληματισμένος εμφανίστηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη νέα συνάντηση με τη Τρόικα, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές και στο δημοσιονομικό και στο διαρθρωτικό πεδίο.
Όπως παραδέχθηκε, αυτή τη στιγμή μας χωρίζουν 2,5 δις ευρώ και η μάχη που δίνεται δεν είναι απλώς αυτά τα 2,5 δις ευρώ να μην αγγίξουν μισθούς και συντάξεις αλλά και να μην πέσουν στον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος ήδη έχει «βάρος» 7,8 δις ευρώ από πρόσθετα μέτρα! Οι σκληρές διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιθανόν, δε, να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάτι που ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών και όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν γίνεται να μην πάρουμε τη δόση τον Οκτώβριο»!
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε παράλληλα δύο ομάδες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό. Υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουμε υλοποιήσει ή να υλοποιήσουμε μέσα στη χρονιά. Συζητούμε επί αυτών μαζί με συνεργάτες του Υπουργείο Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια. Τη Πέμπτη έχουμε νέα συνάντηση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με σοβαρό, συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο μέχρι τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα».
Μια βασική παράμετρος στις διαπραγματεύσεις είναι η εκτίμηση για την ύφεση το 2013, εκτίμηση που επηρεάζει όλες τις δημοσιονομικές παραδοχές. Ενώ, λοιπόν, η ελληνική πλευρά προβλέπει ύφεση κοντά στο 4%, η Τρόικα εκτιμά ότι θα φτάσει στο 5% κι ως εκ τούτου χρειάζονται κι άλλα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.