Άρον- άρον στο συρτάρι μπήκαν οι αρχικές εισηγήσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, καθώς οδηγούσαν σε σημαντική επιβάρυνση των εισοδημάτων από 16.000- 26.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογούνταν με συντελεστή 35% αντί 25% σήμερα. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις βελτιώσεις, η επιβάρυνση στις οικογένειες παραμένει, με δεδομένο ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών.
Με βάση τα νεώτερα δεδομένα, η νέα κλίμακα- υπό την αίρεση της έγκρισης από τη Τρόικα- θα έχει τελικά πέντε και όχι τέσσερα κλιμάκια και στη πραγματικότητα είναι η ίδια ακριβώς κλίμακα με την ισχύουσα, με τη διαφορά ότι ο ανώτατος συντελεστής σταματά στο 35% και αφορά στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.
Κερδισμένοι εκ πρώτης όψεως είναι όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, καθώς μέχρι σήμερα φορολογούνται με συντελεστές που κλιμακώνονταν έως το 45%, ωστόσο κι αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι χάνουν το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών, ενώ συν τοις άλλοις δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά το ότι ο ανώτατος συντελεστής σταματά τόσο χαμηλά, οι απώλειες για τον Προϋπολογισμό είναι κάτι παραπάνω από 100 εκατ. eυρώ, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών είναι πολλαπλάσιο (πάνω από 400 εκατ. eυρώ), ενώ το ισοζύγιο για τον Προϋπολογισμό θα καταστεί θετικό μόλις οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών.