Οι αιγύπτιοι κόπτες χριστιανοί που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Καΐρου συμφώνησαν να τερματίσουν την κινητοποίησή τους την Παρασκευή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς οι αρχές συμφώνησαν να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματά τους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να προετοιμάζονται για να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού ο ένας από τους ηγέτες της κινητοποίησης, ο πατήρ Μέτιας Νασρ, ορθόδοξος ιερέας, αποδέχθηκε την προσφορά της κυβέρνησης να αφεθούν ελεύθεροι πέντε νεαροί άνδρες οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πέμπτη μετά από τις συγκρούσεις έξω από εκκλησία στο ανατολικό προάστιο του Καΐρου Άιν Σαμς.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε πως οι αρχές θα διοργανώσουν μια συνάντηση μεταξύ χριστιανών ιερέων και μουσουλμάνων πνευματικών σήμερα Σάββατο για να συζητηθεί το θέμα των δύο εκκλησιών που έχουν κλείσει στο Άιν Σαμς.
Ο Νασρ δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η εξέλιξη αυτή δίχασε τους διαδηλωτές. Ορισμένοι ετοιμάζονταν να φύγουν άμεσα ενώ άλλοι επέμεναν ότι οι αρχές πρέπει να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους πλήρως, περιλαμβανομένης της ισότητας για τους χριστιανούς, της επαναλειτουργίας όλων των χριστιανικών εκκλησιών που έχουν κλείσει και της προσαγωγής σε δίκη όλων των υπόπτων για επιθέσεις σε εκκλησίες στο παρελθόν.
«Δεν είναι ευτυχείς με το συμβιβασμό», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τηλεφωνικά. «Λένε ότι θέλουν όλα τα δικαιώματά τους να πραγματωθούν, όχι απλώς να βγουν μερικοί νεαροί από τη φυλακή», πρόσθεσε.
Οι εντάσεις μεταξύ των χριστιανών --που αποτελούν ως και το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, που εκτιμάται ότι φθάνει τα 80 εκατ. πολίτες-- και των μουσουλμάνων κλιμακώθηκαν εκ νέου μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις οι οποίες ανάγκασαν τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την κλιμάκωση της έντασης στην αυξανόμενη επιρροή σκληροπυρηνικών ισλαμιστών που ελάχιστη ανοχή έχουν έναντι των χριστιανών και την ανομία, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναδιοργανώνονται.
Η διαδήλωση είχε αρχίσει αφότου 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την 8η Μαΐου σε συγκρούσεις κοπτών με σαλαφιστές, που περικύκλωσαν μια εκκλησία λόγω των φημών ότι χριστιανοί κρατούσαν όμηρο μια γυναίκα η οποία φερόταν να είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ.
Οι διαδηλωτές είχαν ανακοινώσει ότι θα τερμάτιζαν την καθιστική διαμαρτυρία την Πέμπτη, όταν οι αρχές συμφώνησαν να ανοίξουν τρεις εκκλησίες, περιλαμβανομένης μιας στο Άιν Σαμς. Όμως άλλαξαν στάση μετά το ξέσπασμα επεισοδίων μόλις πήγαν να ανοίξουν την εκκλησία και τη σύλληψη οκτώ χριστιανών.
Το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που υφίσταται πιέσεις για δώσει ένα τέλος στις διαδογματικές εντάσεις, διέταξε να καταρτιστεί νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί τη θρησκευτική βία και θα αίρει τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά την ανέγερση εκκλησιών.
Ανακοινωθέν της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανέφερε πως οι αρχές θα ανακαινίσουν τις εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές από επεισόδια βίας και θα ανοίξουν ξανά έναν αριθμό εκκλησιών οι οποίες είχαν κλείσει στο παρελθόν χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση.