Απολύσεις με 4μηνη προειδοποίηση και 30% μικρότερη αποζημίωση ζητά η Τρόικα - iefimerida.gr

Απολύσεις με 4μηνη προειδοποίηση και 30% μικρότερη αποζημίωση ζητά η Τρόικα

Τσεκούρι 30% στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ζητά η Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο μέτωπο ανοίγει η Τρόικα στα εργασιακά, βάζοντας αυτή τη φορά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εργασίας τη μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% αλλά και τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στους τέσσερις μήνες πριν την απόλυση.
Το θέμα των αποζημιώσεων απόλυσης άνοιξαν εκ νέου οι επικεφαλής της Τρόικα στη χτεσινή συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας ευθέως την μείωσή τους ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μειωθεί σημαντικά ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης του υπό απόλυση εργαζομένου από τους 6 στους 4 μήνες, προκειμένου να λάβει την μισή από την προβλεπόμενη αποζημίωση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό είχαν θέσει οι Τροϊκανοί και πριν ένα περίπου μήνα με το περιβόητο e-mail. Τότε με παρέμβαση του Πρωθυπουργού ο κ. Βρούτσης είχε σταματήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα θέματα αυτά όμως η Τρόικα τα επανέφερε χτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης απέρριψε κατ' αρχήν το αίτημα, λέγοντας όμως ότι δεν είναι ακόμα ώριμος ο χρόνος για να ανοίξει θέμα αποζημιώσεων. Μετά τη συνάντησή του με την Τρόικα, ο κ. Βρούτσης παραδέχτηκε πως «τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημίωσης λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο να ανοίξει».

Θέμα όμως άνοιξαν οι Τροϊκανοί και για τον κατώτατο μισθό, ζητώντας επιπλέον την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θέτοντας έτσι θέμα περαιτέρω μείωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» υπάρχουν ήδη σενάρια που μιλούν για «διόρθωση» των αυξήσεων λόγω τριετίας από το 9% στο 5%. Τέλος, οι επικεφαλής της Τρόικα ζήτησαν να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και για το μη μισθολογικό κόστος, που πρέπει σύμφωνα με το Μνημόνιο να πέσει κατά 5%. Μέχρι τώρα η μείωση ήταν μόλις 1,1% από τις εργοδοτικές εισφορές στην Εργατική Εστία και Κατοικία, ενώ εκκρεμεί ένα 3,9% από την κατάργηση εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, εισφοροδιαφυγής κοκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ