Το περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν από περίπου ένα μήνα έβαλαν ξανά στο τραπέζι της συζήτησης οι εκπρόσωποι των δανειστών, στη συζήτηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Συγκεκριμένα στη συζήτηση ετέθη θέμα δραστικής περικοπής των αποζημιώσεων απολύσεων και μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Αν και το προηγούμενο διάστημα με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βρούτσης είχε σταματήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα θέματα αυτά, τα οποία ο πρωθυπουργός θα χειριζόταν προσωπικά, η Τρόικα επανέφερε τη συζήτηση στο ίδιο σημείο, ζητώντας επιπλέον την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θέτοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο θέμα περαιτέρω μείωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την χορήγηση της δόσης των 31 δισ. ευρώ του δανείου ή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της επόμενης δόσης.
Οπως αποκάλυψε στο tovima.gr παράγοντας της κυβέρνησης, «το εργασιακό ήλθε για να μείνει». «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το προηγούμενο e - mail προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητούσαν την μείωση των κατώτατων αμοιβών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την μετενέργεια», σημείωσε.
«Η Τρόικα όταν θέτει κάτι στο τραπέζι, πάντα επανέρχεται σε αυτό», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του περιβόητου e-mail της Τρόικα προτείνονταν οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:
- Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
- Μείωση των αποζημιώσεων απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και
- Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) και περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως έγινε μία εκτενής συζήτηση για μείζονα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, «συζητήθηκε το θέμα του κατώτατου μισθού, το ζήτημα της αναβάθμισης και θωράκισης του ΣΕΠΕ καθώς και την αξιολόγησή του από το ILO, το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θέμα το οποίο μας απασχολεί και εμάς ως κυβέρνηση».
Τέλος, «τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει».