Έχει όντως συμβάλλει η Γερμανία στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία πιστεύεται ότι αναπτύσσει μυστικά πυρηνικά όπλα; Τη διαλεύκανση της παραπάνω υπόθεσης έχει ως στόχο ειδική επιχείρηση των γερμανικών αρχών.
Πιο συγκεκριμένα, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο γερμανικές εταιρείες να έχουν πουλήσει παράνομα στο Ιράν υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι έρευνες οδήγησαν στις αρχές Αυγούστου στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, καθώς και στην ανακάλυψη ενός δικτύου υπεύθυνου για την παράδοση – από το 2007 - μηχανικών εξαρτημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.
Πηγές αναφέρουν ότι τα εν λόγω εξαρτήματα εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Αράκ, οι οποίες συγκαταλέγονται στη μαύρη λίστα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Καθώς φαίνεται από τα μέχρι τώρα πορίσματα, παρά τις επιβληθείσες κυρώσεις, η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο άξονα τροφοδοσίας του Ιράν – μία υπόθεση που αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέκαθεν ήταν αντίθετη στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, προκρίνοντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν αποδειχθεί τελικώς ότι πράγματι οι γερμανικές εταιρείες καταφέρνουν να περάσουν από την «κρησάρα» των ελέγχων, συνεργαζόμενες με το Ιράν, οι συνέπειες για την Καγκελάριο δεν θα ήταν καθόλου θετικές.