Παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος, πότε και εάν πήρε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ - iefimerida.gr

Παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος, πότε και εάν πήρε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ

Παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολο και περιπλέκεται η ιστορία της περίφημης λίστας Λαγκάρντ με τους εν δυνάμει φοροφυγάδες. Το σίγουρο ειναι ότι εφθασε στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ωστόσο τα ίχνη της «επισήμως» χάνονται από εκεί και πέρα, καθώς πρωτοκολλημένη αλληλογραφία δεν υπάρχει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους Financial Times επιβεβαίωσε ότι το 2010 ήρθε στα χέρια του CD με τους Ελληνες που διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς στη Γενεύη, κάτι το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος από τη γαλλίδα ομόλογό του εκείνη την περίοδο, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι εντόπισε τα ονόματα που διατηρούσαν τους λογαριασμούς με τα μεγαλύτερα ποσά και τα έστειλε προς έρευνα στο ΣΔΟΕ.

«Μου είχαν πει ότι τα αρχικά συμπεράσματα έδειχναν προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις τους, έτσι έδωσα στο ΣΔΟΕ την πλήρη λίστα», συμπληρώνει μιλώντας προς τους Financial Times ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ που θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί και να έχουν επιληφθεί του θέματος, επιμένουν ότι ουδέποτε έλαβαν τη λίστα ή CD, επισημαίνοντας ότι όσο και να ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει την επίμαχη αλληλογραφία πρωτοκολλημένη στο αρχείο του Σώματος.

Την ίδια ώρα κύκλοι του πρώην Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, σημειώνουν ότι «δεν υπήρξε υλικό που να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας», υπονοώντας ότι το CD ως προϊόν υποκλοπής δεν θα μπορούσε να σταθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά από την άλλη πλευρά επιβεβαίωναν ότι είχε παραληφθεί ατύπως το σχετικό υλικό κι ότι είχε τεθεί υπόψιν των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο κ. Καπελέρης ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιβόητο CD.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε για άλλλη μια φορά ότι ήρθε στα χέρια του η περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Οπως τόνισε «τη ζήτησα και την πήρα. Κυκλοφορούσε καιρό και εγώ ήμουν ο πρώτος που τη ζήτησε».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα πρώτα ονόματα ήρθαν στα χέρια του στα τέλη του 2010 και ολόκληρη η λίστα τον Ιούνιο του 2011, τονίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτός ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για να έρθει στην Ελλάδα η λίστα Λαγκάρντ.

Εντύπωση, προκαλεί πάντως το γεγονός, ότι ενώ σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται την υπάρξη της εν λόγω λίστας, την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου του 2011, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, δήλωνε πως «Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία», πράγμα το οποίο δεν μπορεί να ισχύει από τη στιγμή που έχει παραδεχθεί ότι είχε μεταβιβάσει ονόματα προς διερεύνηση στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση μέχρι τις 6 Μαΐου του 2011, δηλαδή ένα μήνα πριν δώσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη απάντηση.

Η υπόθεση είναι αρκετά μπερδεμένη και από τη στιγμή που τίποτα από όλα αυτά δεν έχει πρωτοκολληθεί είναι αρκετά δύσκολο να εξακριβωθεί η ακριβής πορεία της λίστας. «Κλειδί» πάντως πρέπει να θεωρείται αυτό που ισχυρίζονται κύκλοι του εισαγγελέα και τότε Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ότι δηλαδή, «δεν υπήρξε υλικό που να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας» πράγμα το οποίο πιθανότατα μπορεί να υποδηλώνει, ότι ναι μεν υπήρξε η συγκεκριμένη λίστα, αλλά ο τρόπος που έφθασε στα χέρια των αρμοδίων (χέρι με χέρι) να μην επέτρεπε τη νομική αξιοποίησή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ