Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι χημικές αλλαγές στους ωκεανούς του πλανήτη που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό ότι μελλοντικά θα έχει ως συνέπεια να μικρύνει το μέγεθος των ψαριών.
Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας έχει περίπου τις ίδιες επιπτώσεις με την εντατική υπεραλίευση: δηλαδή τα ψάρια πεθαίνουν όλο και πιο νέα στην ηλικία, προτού φθάσουν σε πλήρη ανάπτυξη.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, μ<e επικεφαλής τον καθηγητή του Κέντρου Αλιείας Ουίλιαμ Τσέουνγκ, για πρώτη φορά παγκοσμίως επιχειρούν να προβλέψουν τη σταδιακή μείωση του μέγιστου μεγέθους των ψαριών, καθώς ο υδράργυρος θα ανεβαίνει και παράλληλα θα αραιώνει το οξυγόνο στις θάλασσες της Γης.
Μελετώντας πάνω από 600 είδη ψαριών από όλο τον κόσμο, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέγιστο βάρος που θα μπορούν να φθάσουν τα ψάρια, θα μειωθεί κατά 14% έως 20|% μεταξύ των ετών 2000 έως 2050, ενώ το φαινόμενο, εφόσον σχετίζεται στενά με τη θερμοκρασία θα είναι πολύ πιο έντονο στα τροπικά νερά.
Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, οι επιστήμονες επιμένουν ότι η ανάπτυξη των ψαριών επηρεάζεται από την έλλειψη οξυγόνου ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων των θαλασσών. Τα θερμότερα νερά αυξάνουν τον μεταβολισμό των ψαριών και κατακρατεί λιγότερο οξυγόνο δυσκολεύοντας διαρκώς την ανάπτυξή τους.
«Τα ψάρια αντιμετωπίζουν τη συνεχή πρόκληση να βρουν αρκετό οξυγόνο από το νερό ώστε να μεγαλώσουν και η κατάσταση γίνεται χειρότερη όσο ένα ψάρι μεγαλώνει. Ένας θερμότερος και λιγότερο οξυγονωμένος ωκεανός, όπως προβλέπεται από την κλιματική αλλαγή, καθιστά πιο δύσκολο για τα μεγάλα ψάρια να βρουν αρκετό οξυγόνο, με συνέπεια να σταματά πιο γρήγορα η ανάπτυξή τους», τόνισε ο ερευνητής Ντάνιελ Πόλι.
Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη να περιοριστούν οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν τα αλιεύματα και η διατροφική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, η θέρμανση των νερών ωθεί τα ψάρια να μεταναστεύουν από τα πιο ζεστά νερά σε πιο κρύα με όποιες συνέπειες, μπορεί να έχει αυτή η μετακίνηση, όπως για παράδειγμα την εισβολή ξενικών ειδών.