Κρίσιμη χαρακτηρίζεται εν πολλοίς η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αγορών και της Τρόικας, δεν θα υπάρξουν εντυπωσιακές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τότε η πίεση προς την ελληνική πλευρά θα είναι ασφυκτική.Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, "big bang και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν" παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που ήδη έχουν γίνει καθώς και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αφήνοντας μόνο υποσχέσεις για πιο συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Όπως παρατηρούν, όμως, αναλυτές, εάν δεν αλλάξει αυτή η γραμμή και δεν ληφθούν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν, δε, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι πολύ πιθανόν να αιφνιδιάσει το πρωί της Δευτέρας, καταθέτοντας πρόταση ή προτάσεις τολμηρών αποκρατικοποιήσεων, προκαλώντας επί της ουσίας όσους διαφωνούν με αυτή τη γραμμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα!
Ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές τριβές δεν θα προκαλέσει, πάντως, μόνο το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το "πακέτο" μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αφού όπως όλα δείχνουν, υποχρεώνεται σε επώδυνα μέτρα που είχε κατ' αρχήν απορρίψει, έχοντας δεχθεί ασφυκτική πίεση από τη Τρόικα για τη κάλυψη με πειστικό τρόπο της "τρύπας" του 2011 που εκτιμάται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 6 δισ ευρώ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο της, καθώς εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, δεν θα μπορέσουν να εξειδικευθούν και να κοστολογηθούν τα μέτρα και οι δράσεις που απαιτούνται για τη μείωση του φετινού Ελλείμματος στο 7,5%, με προοπτική να έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% στο τέλος του 2014.
Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια εισηγήσεις για έκτακτα φορολογικά μέτρα και μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές σε όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, ανατρέποντας το σχεδιασμό των τελευταίων δύο μηνών, που είχε επικρατήσει η λογική της ηπιότερης προσαρμογής και της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών άντλησης εσόδων σε σχέση με αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο, όπως έγινε πέρσι με την αντικατάσταση του μέτρου της μαζικής μετάταξης προϊόντων σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από τη περαιτέρω αύξηση των συντελεστών σε συνδυασμό με τη μεταφορά ειδικών κατηγοριών (φάρμακα, ξενοδοχεία) στον πολύ χαμηλό συντελεστή.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ πρακτικά ότι επανεξετάζονται οι φάκελοι για μετάταξη προϊόντων- υπηρεσιών στο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος θα παραμείνει στο 23%, με στόχο να αντληθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι επανέρχεται, επίσης, η εισήγηση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υψηλά εισοδήματα και μεγάλα ακίνητα, η οποία θα έχει το χαρακτήρα- όπως λένε οι εισηγητές- της "εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης". Στο τραπέζι επανέρχεται, επίσης, η εισήγηση για επιβολή ελάχιστου φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, με την εφαρμογή ενός χαμηλού συντελεστή 5% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, καθώς διαπιστώνεται ότι ούτε τα τεκμήρια έχουν αποδώσει ούτε η φοροδιαφυγή στο κλάδο έχει περιοριστεί. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται, επίσης, οι αλλαγές στο σύστημα αποδείξεων ενδεχομένως με μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης του αφορολογήτου, αφού από την εκκαθάριση διαπιστώνεται μεγάλη "αιμορραγία" από επιστροφές φόρου, ενώ στα... υπόψιν του υπουργού Οικονομικών είναι και οι εισηγήσεις για μείωση του αφορολογήτου για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Δεδομένων των συνθηκών δυσχεραίνει, επίσης, η προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις σε δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα. Έτσι όπως όλα δείχνουν, βαίνουν προς εφαρμογή, η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα μικρά και τα μεσαία νοικοκυριά, ενώ σε αντίθεση με τις σκέψεις που επικρατούσαν για αναβολή του μέτρου έως τις αρχές του 2012, έρχεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών με πρώτη δόση από τον Σεπτέμβριο και στόχο την άντληση περισσότερων εσόδων από τους φόρους κατοχής. Ειλημμένη είναι, επίσης, η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε πολυτεκνικά- κοινωνικά επιδόματα στο β΄ 6μηνο, όπως επίσης οι μεγαλύτερες μειώσεις ή ακόμα και καταργήσεις ειδικών- κλαδικών επιδομάτων στο Δημόσιο.