Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε η Ελληνίδα αστροφυσικός Αθηνά Κουστένη του Αστεροσκοπείου Παρισιού-Μεντόν, μετά από πολυετείς παρατηρήσεις του δορυφόρου του Κρονου, Τιτάνα.
Η Κουστένη παρατήρησε ότι ο Τιτάνας μφανίζει σημαντικές αλλαγές εποχών, που επιδρούν πάνω του πολύ περισσότερο από όσο νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες και ανακοίνωσε τα ευρήματα της στο συνέδριο Ευρωπαϊκής Πλανητικής Επιστήμης στην Μαδρίτη.
Σύμφωνα με την Κουστένη, όπως συμβαίνει και στη Γη, οι συνθήκες στην επιφάνεια στον Τιτάνα μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου και αφορούν διαφορές στην θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και στην χημική σύνθεσή της, ιδίως στις περιοχές των δύο πόλων, ενώ, λίμνες υδρογονανθράκων σχηματίζονται γύρω από τον βόρειο πόλο στη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών και της διαδικασίας υγροποίησης. Επίσης παρατήρησε ότι κατά τις Ισημερίες, ένα στρώμα καταχνιάς που περιβάλλει το βόρειο πόλο του δορυφόρου, λόγω των μεταβολών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Η κύρια αιτία, για αυτές τις εποχικές αλλαγές, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι η μεταβαλλόμενη ηλιακή ακτινοβολία, η οποία αποτελεί την βασική ενεργειακή πηγή στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, αφού διασπά το άζωτο και το μεθάνιο, για να δημιουργήσει πιο πολύπλοκα μόρια, όπως αιθάνιο, και γενικότερα δρα ως η κινητήρια δύναμη για διάφορες χημικές αντιδράσεις και αλλαγές.
Κάθε εποχή στον Τιτάνα διαρκεί περίπου 7,5 χρόνια, ενώ ο μητρικός πλανήτης Κρόνος χρειάζεται περίπου 29,5 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Η Κουστένη τόνισε επίσης τη σημασία εξερεύνησης του Τιτάνα. «Ο Τιτάνας προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία που διαθέτουμε για να μελετήσουμε συνθήκες πολύ παρόμοιες με αυτές του δικού μας πλανήτη από άποψη κλίματος, μετεωρολογίας και αστροβιολογίας και, ταυτόχρονα, αποτελεί έναν μοναδικό κόσμο, έναν παράδεισο αναζήτησης νέων γεωλογικών, ατμοσφαιρικών και εσωτερικών διαδικασιών»