Ο νέος πονοκέφαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομάζεται «Καταλονία» - iefimerida.gr

Ο νέος πονοκέφαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομάζεται «Καταλονία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πλουσιότερη και συνάμα περισσότερο χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας, η Καταλονία, επικαλείται το δικαίωμά της να μην «πληρώσει τη νύφη» για μία κεντρική κυβέρνηση που «έχει πιάσει πάτο», ενώ την ίδια στιγμή κραδαίνει τη σημαία της ανεξαρτησίας κάτω από τη μύτη της Μαδρίτης.

Ο Ισπανικός βορράς δεν είναι διατεθειμένος, εν μέσω κρίσης, να φανεί αλληλέγγυος με το νότο, παρά το γεγονός ότι υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ιβηρικής από τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και της ανεργίας.

Η άποψη πολλών διπλωματών στις Βρυξέλλες είναι ότι η Καταλονία αποτελεί μία επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας. Τη στιγμή που η Ισπανία πλήττεται ήδη από ανυπέρβλητα μπροβλήματα, μία από τις πλουσιότερες κοινότητές της θέλει να αποσκιρτήσει από το Ισπανικό κράτος, ενώ απειλεί ακόμη και με ανεξαρτητοποίηση.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, έχει επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές τις Βρυξέλλες θέλοντας να κάνει το αίτημά του για ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης να εισακουστεί.

Μάλιστα, έχει κάνει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως και με τον πρόεδρο της Βουλής, Μάρτιν Σουλτζ.

«Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που είμαστε... Περισσότερο Καταλονία και περισσότερο Ευρώπη είναι το μότο μας», ανακοίνωσε ο Μας σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια μίας εκ των επισκέψεών του στις Βρυξέλλες. «Αυτό σημαίνει λιγότερο Ισπανία;», ερωτήθηκε, για να απαντήσει: «Είμαστε θετικοί. Καταφάσκουμε. Δεν αρνούμαστε τίποτα».

Και παρ' όλο που η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών ήταν η δυσπιστία, ωστόσο κάποια από τα αιτήματα της Καταλονίας αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ορισμένους κύκλους.

El PaísΠηγή:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ