Τη Δευτέρα που μας πέρασε (24/09/2012), η ιαπωνική εταιρεία Hitachi παρουσίασε μία νέα επαναστατική τεχνολογία αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί τετράγωνα πλακίδια χαλαζία που εξασφαλίζουν τη διατήρηση των δεδομένων υπό ακραίες θερμοκρασίες και συνθήκες για πολλές χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια χρόνια!
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της εταιρείας, ο όγκος δεδομένων που δημιουργείται καθημερινά αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση και βιωσιμότητά τους, η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει και πολύ από την εποχή που εγγράφαμε πληροφορίες πάνω σε βράχους και πέτρινες επιφάνειες.
Τονίζει μάλιστα πως η πιθανότητα της απώλειας δεδομένων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η ζωή των ψηφιακών μέσων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας – σκληροί δίσκοι και cd – μπορεί να επεκτείνεται μονάχα από μερικές δεκαετίες μέχρι έναν αιώνα και κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Επιπλέον, η διαρκής αλλαγή format έχει ως συνέπεια την αδυναμία των χρηστών να διατηρούν τη συλλογή δεδομένων τους ακέραιη.
Η νέα τεχνολογία της Hitachi αποθηκεύει τα δεδομένα υπό μορφή δυαδικού κώδικα σε μικροσκοπικά, λεπτά τετράγωνα φύλλα χαλαζία μεγέθους 2 επί 2 cm και πάχους μόλις 2 mm.
Το συγκεκριμένο τσιπ, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε πολλές χημικές ουσίες και δεν επηρεάζεται από τα ραδιοκύματα, μπορεί να εκτεθεί απευθείας σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν και τους 1.000 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον δύο ώρες, δίχως να υποστεί την παραμικρή φθορά, ενώ είναι και 100% αδιάβροχο.
Ο μόνος τρόπος απώλειας δεδομένων είναι να σπάσει.
Η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα διαθέσει το προϊόν της στην αγορά, αλλά φημολογείται πως οι πρώτοι που θα το χρησιμοποιήσουν θα είναι κυβερνητικές υπηρεσίες, μουσεία και θρησκευτικές οργανώσεις.
Πηγή: Phys.org