Μετά τους ψιθύρους των τελευταίων ημερών ότι στη λίστα του ΣΔΟΕ με τους 36 πολιτικούς περιλαμβάνεται και σημαίνον στέλεχος της Αριστεράς ήρθε η χθεσινοβραδυνή αποκάλυψη για τον πρώην επικεφαλής του Συνασπισμού και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Νίκο Κωνσταντόπουλο, το όνομα του οποίου βρίσκεται μεταξύ των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων.
Ο 70χρονος πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν έχει προβεί ως αυτή τη στιγμή σε δηλώσεις προκειμένου να απαντήσει στην ανάμειξη του ονόματός του στη λίστα του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνει πολιτικούς οι οποίοι ελέγχονται για «έκνομη δραστηριότητα».
Γεννημένος το 1942 στα Κρέστενα της Ηλείας, δικηγόρος στο επάγγελμα, υπήρξε πρόεδρος του Συνασπισμού από το 1993 όταν το κόμμα (χωρίς το ΚΚΕ πια) απέτυχε να μπει στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος διαδέχθηκε τη Μαρία Δαμανάκη στην προεδρία. Το 1996 ο Συνασπισμός επέστρεψε στο κοινοβούλιο και ο κ. Κωνσταντόπουλος διατηρήθηκε στην θέση του προέδρου μέχρι το 2004. Μετά το συνέδριο του 2004 τον διαδέχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος και ο κ. Κωνσταντόπουλος επέστρεψε σταδιακά στη δικηγορία.
Το όνομά του είχε ακουστεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά τελικά επελέγη ο Κάρολος Παπούλιας ενώ πρόσφατα διέρρευσαν φήμες ότι θα αναλάμβανε Πρωθυπουργός αντί του Λουκά Παπαδήμου, φήμες τις οποίες διέψευσε ο ίδιος :
«Είναι λυπηρό να παίζονται παιχνίδια παλαιάς κοπής, προκειμένου να σκηνοθετηθούν κάποιες σκοπιμότητες εντυπώσεων. Πολύ περισσότερο, εγώ δεν επιτρέπω, το όνομά μου να χρησιμοποιείται για τέτοια παιχνίδια σκηνοθετημένων εντυπώσεων σε βάρος ενός χώρου και ενός πολιτικού προσώπου, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, για τους οποίους νοιάζομαι να παίξουν τον δημιουργικό τους ρόλο, ώστε να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος και να βγει η χώρα από την κρίση» είχε δηλώσει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 στη βουλή εξελέγη η κόρη του Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Α' περιφέρεια Αθηνών.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μετά από διαφωνία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου όμως αποχώρησε το 1975 συνεχίζοντας την πολιτική πορεία του στην Αριστερά.
To 1989 εκλέχθηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού των Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Επίσης ήταν κατήγορος στη «δίκη του αιώνα» όπως ονομάστηκε η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά.