Οι αρχηγοί χρυσώνουν το χάπι των μέτρων με επιμήκυνση και ρήτρα - iefimerida.gr

Οι αρχηγοί χρυσώνουν το χάπι των μέτρων με επιμήκυνση και ρήτρα

Οι αρχηγοί αμπαλάρουν τα 13
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλείδωσαν οριστικά τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ κατά την τρίωρη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι θα ξεκινήσουν διαπραγμάτευση για διετή επιμήκυνση του προγράμματος και ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων. Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα μέτρα δεν θα ψηφιστούν στη βουλή πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και πριν επιτευχθεί η επιμήκυνση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε, αμέσως μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, ότι παράλληλα με τη συζήτηση που γίνεται με την τρόικα για την εξειδίκευση των μέτρων ξεκινούν πολιτικές διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο ώστε να εξασφαλιστεί η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα να εφαρμοστούν ως το 2016 αντί για το 2014.

«Το άπλωμα των μέτρων τα κάνει πιό ήπια, πιο φιλικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι και η ρήτρα αντικατάστασης μέτρων, η οποία ήταν πρόταση του Φώτη Κουβέλη, θα προβλέπει ότι όταν επιστρέψει στη χώρα μας η πολυπόθητη ανάπτυξη τότε κάποια μέτρα θα μπορούν να αποσυρθούν ή και να αντικατασταθούν από ευμενέστερα μέτρα.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση θα επιτρέψει στη χώρα μας να έχει «ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη» και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο για να κλείσει την συνολική συμφωνία με τους δανειστές.

Παράθυρο για «κούρεμα» από τον Βενιζέλο

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το συνολικό πακέτο ως εξής :

  • Πλήρης και άμεση εκταμίευση της νέας δόσης των 31,5 δισ. ευρώ
  • Κοινωνικό πακέτο για τους μη προνομιούχους
  • Πραγματικό αναπτυξιακό πακέτο
  • Βιωσιμότητα του χρέους, «κάτι που οδηγεί σε συζήτηση για μείωση χρέους όχι με τους όρους που προτείνει το ΔΝΤ αλλά με τους όρους που προτείνει η Ευρώπη», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα στους Ελληνες πολίτες λέγοντας ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Εστειλε και μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας :

«Μας βοηθούν αλλά όχι και τόσο πολύ ούτε όσο πρέπει. Δεν γνωρίζουν οι εταίροι μας την κατάσταση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και να λένε στους δικούς τους πολίτες ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους, ότι τα δάνεια δίνουν τόκους. Και ότι τα λεφτά τους θα χαθούν μόνο αν η Ευρώπη συνεχίσει αυτή την καταστροφική και θανατηφόρα συζήτηση για το αν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ».

Ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση των αρχηγών έκανε λόγο για τετραετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και αναφέρθηκε στην «ρήτρα» αντικατάστασης μέτρων. Οπως εξήγησε η αντιμετώπιση της Τρόικα ξεκινάει αυτές τις ημέρες και η συνολική διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά θα γίνει σε πολλαπλά επίπεδα. «Όταν έρθει το πακέτο μέτρων για ψήφιση στη Βουλή θα είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο πλαίσιο για ανάπτυξη και φορολογία», είπε ο κ.Κουβέλης.

Τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επί της αρχής τουλάχιστον για τα νέα μέτρα που θα πάνε για ψήφιση στη Βουλή επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ.Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς δήλωσε πως υπήρχε συμφωνία στους κεντρικούς άξονες των μέτρων ενώ επεσήμανε πως «δεν θα γίνουν άλλες συναντήσεις για τα μέτρα».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα μέτρα θα ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό, ενώ έκανε λόγο για συμμετρική ρήτρα επίτευξης στόχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ