Μητσοτάκης: "Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές σήμερα" - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: "Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές σήμερα"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, καλώντας εμμέσως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για συναίνεση, όπως ο Πορτογάλος ομόλογος του Καβάκο Σίλβα, ο οποίος έπεισε το κεντροδεξιό κόμμα να συνυπάρξει με τους σοσιαλιστές, δίνοντας διέξοδο στην πολιτική κρίση της Πορτογαλίας.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Διαμαντόπουλου για το "Προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα", στην Παλαιά Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "ακόμη κι αν δεν έχει αυξημένες αρμοδιότητες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαθέτει το αποτελεσματικό όπλο της παραίτησης και της καταγγελίας στο λαό, δυνατότητες που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από έναν αρχηγό κράτους".

"Όσο είναι βέβαιο ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν σήμερα", είπε, "άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι στην παρακμιακή περίοδο που διανύουμε σήμερα, εάν ο πολιτικός κόσμος δεν ανταποκριθεί στο εθνικό του χρέος, τη λύση τελικά θα δώσει ο λαός".

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, ενώ σημείωσε ότι "το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε η μεταπολίτευση πνέει τα λοίσθια και κάτι καινούργιο πρέπει να γεννηθεί", προσθέτοντας ότι "οι μεγάλες κρίσεις φέρνουν και μεγάλες αλλαγές".

Στο βιβλίο του ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος προτείνει και θέτει προς συζήτηση μια "θεσμική αρχιτεκτονική" για συνεκτική λειτουργία της προεδρικής δημοκρατίας στον τόπο μας. "Τι είναι το προεδρικό σύστημα για την Ελλάδα; Είναι το θαυματουργό θεσμικό φάρμακο ικανό να θεραπεύσει τις κάθε λογής συσσωρευμένες κοινωνικές και πολιτικές μας δυσπλασίες, ή αντίθετα υπερτιμημένη θεσμική φαντασίωση της οποίας η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής στην Ελλάδα απλά θα δικαίωνε τη φράση του Γιώργου Σεφέρη "δεν μου φταίνε οι θεσμοί ούτε τα πολιτικά συστήματα, αλλά το δαιμόνιο που έχουμε να εξευτελίζουμε κάθε θεσμό και κάθε σύστημα για να σκεπάζουμε τα καμώματά μας με ρητορείες;".

"Το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό και πολιτικό", τόνισε ο Φώτης Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς παρατηρώντας ότι το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και η Βουλή να αποκτήσει στοιχεία "κυβερνώσας βουλής με μεταβίβαση εξουσιών από την εκτελεστική στη νομοθετική εξουσία. Δεν χρειάζεται προεδρικό σύστημα, το σημερινό με ορισμένες βελτιώσεις είναι επαρκές".

Την διαφωνία του για την μεταβολή του πολιτεύματος που αναλύει ο Θ. Διαμαντόπουλος στο βιβλίο του, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. "Το πολίτευμα- είπε- κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του, ενώ παρατήρησε ότι μια εκλογική διαδικασία για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος θα δημιουργούσε δυσχέρεια στην έκφραση των απόψεών του.

Ούτε ο Στέφανος Μάνος συμφώνησε με την άποψη του συγγραφέα. "Διστάζω να διαγράψω την παράδοση και αν εξαιρεθούν οι ΗΠΑ πουθενά δεν έχει δοκιμαστεί αυτό το σύστημα" είπε. Ο ίδιος άσκησε κροτική στα κόμματα παρατηρώντας ότι στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν τα πολιτικά κόμματα μέσω της επιχορήγησής τους 14 φορές περισσότερο από ό,τι οι Γερμανοί πολίτες, ενώ διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση δεν υπάρχει.

"Η συζήτηση για καθιέρωση ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης δεν είναι νέα. Αναζωπυρώνεται σε περιόδους σαν την σημερινή", παρατήρησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος στην δική του παρέμβαση που αναγνώστηκε καθώς δεν μπόρεσε ο ίδιος να παραστεί. "Δεν είμαι βέβαιος-είπε- ότι η επιλογή ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας ακόμη κι αν είναι αποτελεσματικότερο του σημερινού θα επιλύσει το βαθύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που είναι το θεσμικό" τόνισε επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακα των θεσμών με μεγαλύτερη δηλαδή εγγυητική λειτουργία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ