Κατά της υποκριτικής πολιτικής Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και του καθεστώτος εθνικής μυστικότητας που «οικοδομεί» η κυβέρνησή του καταφέρθηκε ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μιλώντας σε διπλωμάτες κατά τη διάρκεια της γενικής συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, μέσω δορυφορικής σύνδεσης από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο εδώ και τρεις μήνες.
Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον υπουργό εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνο, ο οποίος δήλωσε πως στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Πέμπτη με τον Βρετανό ομόλογό του θα ζητήσει ακόμη μία φορά να παρασχεθεί στον Ασάνζ το διακαίωμα της νόμιμης μετάβασής του στο Εκουαδόρ.
Επιπλέον, κατηγόρησε την Βρετανική κυβέρνηση για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη διαμονή του Ασάνζ στο κτίριο της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.
Στην ομιλία του, ο Ασάνζ επικεντρώθηκε στο λόγο που απηύθυνε ο Ομπάμα στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη που μας πέρασε και κυρίως στο πάθος με το οποίο ο τελευταίος υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου, καλώντας την Αμερική να στηρίξει τις λαϊκές εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο.
Ο Ασάνζ επέμεινε στη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές μουσουλμανικές χώρες προς πιο δημοκρατικές μορφές ύπαρξης να πιστώνεται στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ.
«Συνιστά ασέβεια προς τους νεκρούς των εξεγέρσεων ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τις δυνάμεις της αλλαγής».
Απεναντίας, η διαρροή απόρρητων εγγράφων και οπτικοακουστικού υλικού από το Wikileaks ήταν αυτή που συνέβαλε στην πυροδότηση της Αραβικής άνοιξης.
Αναφερόμενος, επίσης, στην προάσπιση από την πλευρά του Ομπάμα της ελευθερίας της έκφρασης, ο Ασάνζ υπενθύμισε τις συνθήκες κράτησης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ (του ατόμου που διέθεσε το γνωστό οπτικοακουστικό υλικό με τους θανάτους αθώων πολιτών στη Βαγδάτη από Αμερικανούς στρατιώτες) σε φυλακές των ΗΠΑ, όπου κρατείται στην απομόνωση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
«Φτάνουν πια τα μεγάλα λόγια. Έχει έρθει πια ο καιρός, όπου οι προθέσεις πρέπει να φανούν στην πράξη. Είναι πια καιρός να συνταχθούμε με τις δυνάμεις της αλλαγής με πράξεις και όχι με ευχολόγια».