Βρέθηκε ο τάφος της Μόνα Λίζα; - iefimerida.gr

Βρέθηκε ο τάφος της Μόνα Λίζα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μυστήριο πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα, του διασημότερου πίνακα στον κόσμο, ίσως να λυθεί πολύ σύντομα.

Οι αρχαιολόγοι μιας ανασκαφής στην Ιταλία ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το κρανίο της γυναίκας που πόζαρε για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ομάδας ανασκαφών, μια κρύπτη αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες δύο εβδομάδων σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στην Φλωρεντία. Πιστεύεται ότι ο τάφος κάτω από το από το μοναστήρι της Αγίας Ursula μπορεί και να είναι ο τελευταίος τόπος κατοικίας της Lisa Gherardini Del Giocondo ύστερα από την ανακάλυψη ενός γυναικείου κρανίου.

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως ανήκει στην Μόνα Λίζα, την σύζυγο του εμπόρου και ζωντανό μοντέλο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, οι αρχαιολόγοι θα συγκρίνουν τα οστά που βρήκαν με το DNA των δύο παιδιών του μοντέλου τα οποία είχαν ταφεί σε κοντινό σημείο.

Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται γι’ αυτήν, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να αναδομήσουν το πρόσωπο προκειμένου να το παραβάλουν με τον πίνακα και ίσως να επιλύσουν τον γρίφο του αινιγματικού χαμόγελου της Μόνα Λίζα (που σου χαμογελά απ’ οποιαδήποτε γωνία κοιτάς τον πίνακα).

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Silvano Vincetti, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και ότι η ανακάλυψη συνάδει με τα αρχεία τους και την πρωτογενή έρευνα. Οι ανασκαφές έγιναν με χρήση ραντάρ και τη βοήθεια αρχαίων χαρτών και ντοκουμέντων. Πέρισυ, ο Vincetti είχε ανακοινώσει ότι στα μάτια της Μόνα Λίζα υπήρχε κρυμμένο ένα μήνυμα το οποίο μπορούσε να διαβάσει κάνοντας χρήση ενός μεγενθυτικού φακού υψηλής τεχνολογίας. Παρούσα στην ανασκαφή ήταν και η Natalia Gucciardini Strozzi, απόγονος της Lisa Gherardini Del Giocondo καθώς και στενή φίλη του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας, η οποία δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι πρόκειται για τον τάφο της προγόνου της.

Η Lisa Gherardini Del Giocondo πέθανε το 1452 και ήταν η σύζυγος ενός πλούσιου έμπορου μεταξιού, του Fransesco Del Giocondo. Είναι πλέον γνώστη ως La Gioconda.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η κυρία στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι η Lisa Del Giocondo, η οποία έγινε καλόγρια μετά τον θάνατο του συζύγου της. Πέθανε στο μοναστήρι σε ηλικία 63 ετών.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι άρχισε να ζωγραφίζει τον πίνακα το 1503 ή 1504 και τον τελείωσε το 1519, αφότου μετακόμισε στη Γαλλία και λίγο πριν τον θάνατό του. Ο πίνακας ανήκει στην Γαλλική κυβέρνηση και φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ