Le Monde: Το ελληνικό χρέος διχάζει την Ευρώπη - iefimerida.gr

Le Monde: Το ελληνικό χρέος διχάζει την Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στα επιτελεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι "Αναδιάρθρωση: Το σενάριο που διχάζει την Ευρώπη"
Η εφημερίδα αναλύει τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση παραμένει απαγορευτική μόνο για τους τραπεζίτες, γιατί δεν θέλουν να επιμεριστούν οι τράπεζες τις ζημιές από μια διαγραφή χρεών. Από την άλλη πλευρά οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση, ενώ οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση.

Στο άρθρο αναφέρονται και τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η «σκληρή αναδιάρθρωση», απορρίπτεται από όλους. Πρόκειται για μια κατ' ευφημισμόν χρεοκοπία, σημειώνει ο Monde, που τρομάζει τους πάντες επειδή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες χρεοκοπίες, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρωτίστως, μεταδίδοντας έτσι την κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Εδώ η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης, οι αγορές θεωρούν ότι αυτή είναι οιονεί νομοτελειακή. Σύμφωνα με έρευνα της βελγικής «δεξαμενής σκέψης» Bruegel σε παράγοντες της αγοράς, η Αθήνα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της αν αυτά δεν μειωθούν κατά 30 έως 50%.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο προκρίνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι η «ήπια αναδιάρθρωση». Πρόκειται ουσιαστικά για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που είναι μεν λιγότερο επώδυνη από το «κούρεμα», αλλά μπορεί να αποδειχθεί και πολύ λιγότερο αποτελεσματική. «Χωρίς να αποκλείει κανείς μετάδοσης της κρίσης και στις άλλες χώρες, το δημοσιονομικό πρόβλημα δύσκολα θα λυθεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ρενέ Ντεφοσέ της χρηματιστηριακής Natixis, θεωρώντας ότι η λύση αυτή προϋποθέτει την «ανάληψη υψηλού κινδύνου για το τίποτα».
Το τελευταίο σενάριο είναι η χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδέα που προωθούσε σθεναρά ο Ντομινίκ Στρος-Καν. "Η σύλληψη του Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη θέτει εκτός τραπεζιού το σενάριο αυτό", σημειώνει ο Monde.

Τέλος, η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει και μια συναίνεση (υπό τη μορφή αιτήματος) όλων των παραγόντων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: να συνεχίσει τις προσπάθειες οικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η ρεπόρτερ Μαρί ντε Βερζές, που υπογράφει το άρθρο, αναγνωρίζει ότι παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο, η ύφεση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν καταφέρνει τους στόχους της. Γι' αυτό το μείζον είναι να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Και πρώτη προτεραιότητα παραμένει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, γιατί όπως γράφεται χαρακτηριστικά, οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους, είτε πρόκειται για οδηγούς ταξί, είτε για εφοπλιστές.

ΕΔΩ Το άρθρο της Le Monde

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ