Ο Ραχόι δηλώνει έτοιμος να ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση - iefimerida.gr

Ο Ραχόι δηλώνει έτοιμος να ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ραχόι δηλώνει έτοιμος να ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται η ύφεση της Ισπανικής οικονομίας και το τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ΑΕΠ της να εξακολουθεί να συρρικνώνεται ταχύρρυθμα, υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας σε δελτίο που εξέδωσε σήμερα.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνέχισε να πέφτει με σημαντικό ρυθμό, σε ένα πλαίσιο έντασης στις αγορές που είναι πάντοτε ιδιαίτερα αυξημένη»,τονίζει η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο δελτίο της, ενώ η κυβέρνηση της χώρας δέχεται πιέσεις να ζητήσει 'διάσωση'.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ένα νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο αν το κόστος δανεισμού της παραμείνει πολύ υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω 100% ότι θα μπορούσα να ζητήσω διάσωση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εαν η Ισπανία θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και τόνισε ότι θέλει να δει αν θα ήταν λογικοί οι όροι που θα συνόδευαν μία τέτοια κίνηση.

Η Ισπανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού αποτελεί πλέον το επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και καλείται να εξοικονομήσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στον προϋπολογισμό της, στόχος που δυσχεραίνει με τη συρρίκνωση της οικονομίας της.

Η κυβέρνηση ζήτησε να δημιουργηθεί γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εταίρους της στην ΕΕ τον Ιούνιο και πλέον βρίσκεται σε μια διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Τα αποτελέσματα ελέγχων αντοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισπανίας θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στην δημοσιότητα, μαζί με τον ο προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στα νέα μέτρα συγκαταλέγεται η δημιουργία ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάταξη των δημοσιονομικών του κεντρικού κράτους και των αυτόνομων περιφερειών ώστε η Μαδρίτη να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ μια από τις προτάσεις της Κομισιόν προέβλεπε μέτρα για να παραμείνει «βιώσιμο» το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Ραχόι είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει της αύξησης των τιμών καταναλωτή, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στο ισπανικό κράτος τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος, αφού οι αυξήσεις των φόρων και οι υψηλές τιμές των καυσίμων ενδέχεται να ωθήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το 3%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ