Πράγματι, μπορείς κι εσύ να «πάρεις μάτι» τις καμπυλώσεις του πιο δημοφιλούς λαμπρού εγκεφάλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, αρκεί απλά να καταβάλλεις το ευτελές ποσό των περίπου 10 δολαρίων και να «κατεβάσεις» την εφαρμογή...
Απώτερος στόχος της να καταστήσει προσβάσιμες σε δασκάλους, μαθητές, φοιτητές και άλλους περίεργους, λεπτομερείς ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες του εγκεφάλου του Άλμπερτ Άινσταϊν.
Ένα μουσείο ιατρικής επιστήμης υπό κατασκευή στο Σικάγο των ΗΠΑ εξασφάλισε χρηματοδότηση για τη σάρωση και ψηφιοποίηση σχεδόν 350 εξαιρετικά ευαίσθητων και ανεκτίμητων διαφανειών φτιαγμένων από λεπτές φέτες του εγκεφάλου του μεγάλου φυσικού μετά το θάνατό του το 1955.
Η εφαρμογή αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους μέλλοντες χρήστες της να περιεργαστούν από πολύ κοντά και με κάθε λεπτομέρεια τον εγκέφαλο του νομπελίστα φυσικού σαν να το παρατηρούσαν μέσα από μικροσκόπιο.
Αμέσως μετά το θάνατο του Άινσταϊν, ένας παθολόγος ονόματι Τόμας Χάρβεϊ πραγματοποίησε αυτοψία, αφαιρώντας τη μάζα του εγκεφάλου, με την ελπίδα ότι στο μέλλον οι ερευνητές θα καταφέρουν να ανακαλύψουν το μυστικό της ιδιοφυΐας του.
Ο Χάρβεϊ έδωσε δείγματα σε ερευνητές, ενώ το 1999 συμμετείχε και ο ίδιος σε μία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην περίφημη επιστημονική επιθεώρηση Lancet.
Η εν λόγω μελέτη έδειχνε ότι μία περιοχή του εγκεφάλου του Άινσταϊν – ο βρεγματικός λοβός – ήταν κατά 15% πιο πλατύς από το συνηθισμένο.
Αυτό το συγκεκριμένο σημείο της φυσιολογίας του εγκεφάλου ευθύνεται για την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών, τη γλώσσα και την αντίληψη των χωρικών σχέσεων.
Η νέα εφαρμογή για ψηφιακούς υπολογιστές θα δώσει την ευκαιρία σε ερευνητές και επιστήμονες να προχωρήσουν ακόμη μακρύτερα, αναζητώντας περιοχές του εγκεφάλου όπου ενδεχομένως οι νευρώνες είναι πιο πυκνά διασυνδεδεμένοι από το κανονικό.
Ωστόσο, καθώς ο εγκεφαλικός ιστός αφαιρέθηκε και διατηρήθηκε σε μία εποχή όπου δεν υπήρχαν ακόμη οι προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης που διαθέτουμε σήμερα, ίσως είναι δύσκολο για τους ερευνητές να προσδιορίσουν από ποιο μέρος του εγκεφάλου προήλθε η κάθε διαφάνεια ξεχωριστά. Και παρ' όλο που η νέα εφαρμογή οργανώνει τις διαφάνειες σε γενικές περιοχές του εγκεφάλου, δεν τις χαρτογραφεί επακριβώς σε κάποιο ανατομικό μοντέλο.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμη η τεχνολογία MRI. Και καθώς δεν διαθέτουμε σήμερα τρισδιάστατο μοντέλο του εγκεφάλου του Άινσταϊν, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από ποιο μέρος του πάρθηκαν τα δείγματα.
Παρά ταύτα, έχει τρομερή σημασία το ότι ο εγκεφαλικός ιστός του Άινσταϊν έχει διατηρηθεί ψηφιακά προτού αλλοιωθούν ή καταστραφούν οι διαφάνειες.
Όσον αφορά τώρα το αν θα επιθυμούσε ο νομπελίστας φυσικός μια τέτοια τύχη για το όργανο που τον έκανε διάσημο, μέλη του μουσείου επισημαίνουν ότι αν και ο ίδιος σίγουρα δεν θα ήθελε να στηθεί ένα ολόκληρο τσίρκο κερδοσκοπίας πάνω από τα λείψανά του, ωστόσο θα κατανοούσε την αξία της έρευνας...
Πηγή: Wired