Ένα αθέατο μπρα ντε φερ μεταξύ των κυβερνήσεων και των λόμπι της κρεατοβιομηχανίας εξελίσσεται στην Ευρώπη. Διακυβεύονται τζίροι δισεκατομμυρίων αλλά και η δημόσια υγεία λόγω της εντεινόμενης χρήσης αντιβιοτικών που συνδέονται με την εμφάνιση όλο και πιο ανθεκτικών μικροβίων στα κρέατα.
Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος έχει οδηγήσει στην δημιουργία βιομηχανοποιημένων μονάδων εκτροφής όπου μεγαλώνουν χιλιάδες χοίροι και κότες με σκοπό την σφαγή και την μεταφορά τους στον καταναλωτή. Όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλλε, στα εκτροφεία της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης τα ζώα ζουν κατά χιλιάδες όλα μαζί σε πολύ στενούς χώρους για λόγους μείωσης του κόστους. Δεν είναι σπάνιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά, να μεγαλώνουν ως και 100.000 κότες σε μια τέτοια μονάδα εκτροφής, ενώ τα ζώα οδηγούνται το γρηγορότερο δυνατό στη σφαγή. Ένα κοτόπουλο ζει κατά μέσο όρο μόλις 32 ημέρες.
Σε έναν τέτοιο ασφυκτικά μικρό χώρο ένα ζώο που θα αρρωστήσει θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το κοπάδι που ζει μαζί του, διακινδυνεύοντας τα έσοδα του σφαγείου. Γι' αυτό το λόγο οι εκτροφείς τα ταΐζουν με τροφές ενισχυμένες με αντιβιοτικά προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων και ασθενειών.
Όμως αυτή η πρακτική, γράφει το dw.de, έχει μια άγνωστη και επικίνδυνη συνέπεια: μικρόβια που είναι όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά για τα οποία οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο. Σύμφωνα με την γερμανική ΜΚΟ “Friends of Earth”, ένα στα δύο κοτόπουλα που πωλούνται στη Γερμανία περιέχουν τέτοια μικρόβια. Και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, πάνω από 25.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Λόγω αυτού του κινδύνου, οι καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και επιστήμονες στη Γερμανία ζητούν εδώ και καιρό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο για τις ζωοτροφές. Ορισμένοι, μάλιστα, ζητούν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών. Από την πλευρά τους οι κρεατοβιομηχανίες αντιτείνουν πως η απαγόρευση των αντιβιοτικών στις ζωοτροφές θα οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση της τιμής του κρέατος λόγω του αυξημένου κόστους που θα είχαν από την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων εγκαταστάσεων ώστε να μην συναθροίζονται πλέον τα ζώα κατά χιλιάδες σε λίγα τετραγωνικά. Πολύ απλά, «οι κρεατοβιομηχανίες θα έπρεπε να δώσουν περισσότερο χώρο στα ζώα», λέει ο μικροβιολόγος Βόλφγκανγκ Βίττε του Robert Koch Institute.
Η διαμάχη μεταξύ του λόμπι της κρεατοβιομηχανίας, από τη μία, και των επιστημόνων και των καταναλωτικών οργανώσεων, από την άλλη, φαίνεται να λήγει με ήττα των πρώτων. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χρήση αντιβιοτικών θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά αρχής γενομένης από το 2013. «Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση αντιβιοτικών στη Γερμανία σε λίγα χρόνια» δήλωσε ο γερμανός υπουργός για Καταναλωτικά Θέματα.
Για να το πετύχει αυτό, η Γερμανία δημιουργεί μια βάση δεδομένων όπου θα καταγράφεται λεπτομερώς η διανομή αντιβιοτικών. Οι κρεατοβιομηχανίες θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς τις παραγγελίες αντιβιοτικών που κάνουν ενώ θα τεθούν περιορισμοί σε συγκεκριμένα φάρμακα. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές θα αποκτήσουν πρόσθετες εξουσίες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στα εκτροφεία.
Κρέατα με μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στο πιάτο μας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο