Στο αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο 27χρονος που είχε δημιουργήσει σατιρική σελίδα στο Facebook, με τίτλο Γέροντας Παστίτσιος, στην οποία διακωμωδούσε και σχολίαζε τις προφητείες του Γέροντα Παΐσιου. Η σύλληψή του ωστόσο, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνο από πολίτες αλλά και από εκπροσώπους κομμάτων.
Η σύλληψη έγινε μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος ζητούσε από τους αρμόδιους να προβούν στην άμεση αφαίρεση του προφίλ, γεγονός το οποίο κινητοποίησε την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκληματος και εντόπισε τον νεαρό στα Ψαχνά Ευβοίας.
Το γεγονός δεν άφησε αδιάφορους τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με έναν πρωτότυπο τρόπο, αντίστοιχο του «εγκλήματος», δημιουργώντας δηλαδή «κίνημα» στο twitter με hashtag #freegeronpastitsios.
Όπως ήταν αναμενόμενο το twitter πήρε φωτιά με τιτιβίσματα του στύλ: «Τώρα που έχουν απεργία οι δικαστικοί, ευκαιρία να αναλάβει η ιερά εξέταση τις υποθέσεις», «Οι νεοναζί που ζήτησαν τη σύλληψη του δημιουργού της σατιρικής σελίδας, συνηγορούν ελεύθερα υπέρ της ευθανασίας των ανάπηρων στο Διαδίκτυο» και «Κοιμάσαι στην Αθήνα, ξυπνάς στο Ισλαμαμπάντ» (συσχετίζοντας τη σύλληψη του 27χρονου με τον θρησκευτικό φανατισμό που παρατηρείται στις μουσουλμανικές κοινότητες με αφορμή την αντι-ισλαμική ταινία)
Έντονες ωστόσο, ήταν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς που έκαναν λόγο για φαινόμενα σκοταδισμού και μεσαιωνικές πρακτικές.
Ενδεικτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε ότι «η υπόθεση του πατέρα Παΐσιου θυμίζει την Αθανασία του Αιγάλεω, αλλά το κράτος δεν αντέδρασε στον τσαρλατανισμό.»
Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την επιθυμία του να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του 27χρονου, ενώ έγραψε στο twitter: «Όταν ο νόμος εξισώνει τη βλασφημία με την παιδεραστία, είναι άδικος». Επίσης, ρώτησε: «Τι πιστεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης για την ισχύουσανομοθεσία περί βλασφημίας και τη σύλληψη του 27χρονου; Γιατί σιωπά; Η ΔΗΜΑΡ;»
Η ΔΗΜΑΡ όμως δεν έμεινε αμέτοχη και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής» και υποστηρίζει οτι η σύλληψη του 27χρονου «προσβάλει την ελευθερία του λόγου, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές» ενώ υποστηρίζει ότι ο νόμος περί βλασφημίας πρέπει να καταργηθεί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα σκοταδισμού, θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που πληθαίνουν στις μέρες μας, υπενθυμίζοντας ότι η σάτιρα γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα.
Επίσης η ΔΡΑΣΗ υποστήριξε ότι η σάτυρα δεν πρέπει να ενοχοποιείται, ακόμη και όταν στοχοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα, ενώ αφήνει υπαινιγμούς ότι η πληθώρα αδικημάτων που συμβαίνει στο διαδίκτυο (παιδική προνογραφία, παράνομες συναλλαγές, απάτες) δεν αστυνομεύεται επαρκώς, αλλά αντιθέτως χάνεται χρόνος και οικονομικοί πόροι σε «αστειότητες», όπως για τη σύλληψη του διαχειριστή μιας σατυρικής ιστοσελίδας στο facebook.