Το δίλημμα της ημέρας: Στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, ή στου Φοίβου στο ΟΑΚΑ; - iefimerida.gr

Το δίλημμα της ημέρας: Στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, ή στου Φοίβου στο ΟΑΚΑ;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Που θα πάει σήμερα ο φιλόμουσος; Στη συναυλία του Φοίβου στο ΟΑΚΑ για τον εορτασμό των 20 χρόνων του στη δισκογραφία, ή στο Ηρώδειο για το εμβληματικό και πλήρως εμπεδωμένο "Άξιον Εστί "του Μίκη Θεοδωράκη;

Μια απλή σύμπτωση είναι ικανή για να ξεδιπλώσει τις πτυχές ενός debate που κρατάει πολλά χρόνια: πώς εξελίσσονται ή εκφυλίζονται τα μουσικά γούστα του Έλληνα. Τί θέλει να ακούει, τι πουλάει εισιτήρια σαν φρέσκο ψωμί (διότι CD δεν πουλάει τίποτα πλέον), τί μπορεί να επιβιώσει και με ποιους όρους; Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι σήμερα η Αθήνα θα φιλοξενήσει δυο μεγάλες συναυλίες που εκφράζουν τις πλέον αντιθετικές μουσικές τάσεις, τότε εύκολα βγαίνει ένα πρώτο συμπέρασμα για τη διπολική μουσική συμπεριφορά των Ελλήνων. Το βασικό συμπέρασμα όμως είναι βαθύτερο και αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Έλληνας εισέρχεται και προσαρμόζεται σε μια ολόκληρη νέα εποχή (ναι το δίλημμα Φοίβος ή Θεοδωράκης προσφέρεται για αυτή την ανάγνωση!)

Το δίλημμα της ημέρας: Στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, ή στου Φοίβου στο ΟΑΚΑ; | iefimerida.gr 0

Ακόμη και οι χώροι σηματοδοτούν κάτι: το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, το έργο του Φοίβου στο ΟΑΚΑ. Κάθε ένας από τους δυο δημιουργούς εκφράζει μια διαφορετική εποχή και το ζητούμενο είναι πως αυτές οι εποχές μπορούν να βρουν χώρο και λόγο ύπαρξης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Σε μια πρώτη ανάγνωση, το διαχρονικό μήνυμα του Άξιον Εστί μπορεί να ακουστεί διαφορετικά σήμερα, που όλα επαναπροσδιορίζονται: από μισθούς και όρια συνταξιοδότησης μέχρι προτεραιότητες και βαθύτερες ανάγκες. Αντίστοιχα οι εκφραστές της χρυσής εποχής της "μεγάλης πίστας" στην οποία προσκύνησαν και κατέθεσαν περιουσίες πολλοί Έλληνες, μπορεί να προκαλέσουν για λίγες ώρες τη φαντασίωση πως το κοινό τους ξαναζεί την εποχή της σπάταλης dolce vita.

Τί θα ακούσουμε σήμερα λοιπόν; "Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία, στην οποία η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας. Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα,¨διαβάζουμε για το Ηρώδειο. "Θα είμαστε όλοι εκεί σε μια συναυλία σταθμό για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα, σε ένα μουσικό ταξίδι μιας μοναδικής διαδρομής, μια exclusive εμπειρία για να διασκεδάσουμε, για να χορέψουμε, να αναπολήσουμε, να ξανασυνδεθούμε με ότι ταξιδεύει το μυαλό και το σώμα και ότι δίνει ρυθμό στη Ζωή ..." διαβάζουμε για το ΟΑΚΑ.

Το δίλημμα της ημέρας: Στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, ή στου Φοίβου στο ΟΑΚΑ; | iefimerida.gr 1

Μίκης Θεοδωράκης ή Φοίβος; "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" ή "Χαμένα" από την Καίτη Γαρμπή; "Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ" ή "Μαργαρίτες" από την Άντζελα Δημητρίου; Βέβαια υπήρξε μια εποχή που αυτές οι δύο μουσικές σχολές φάνηκε ότι μπορούν να συναντηθούν. Ήταν όταν ο Αντώνης Ρέμος τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο. Αν και η τελευταία εικόνα του είναι από το καλοκαίρι, σαν Γουίνι στις Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ, θαμμένος μέσα σε ένα λόφο από λουλούδια (η αλήθεια είναι πως από μικροφώνου προειδοποιούσε τους θαμώνες να σταματήσουν τις σπατάλες), ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής συναντήθηκε με τον συνθέτη της ελληνικής ψυχής και αγωνιστικότητας. Ο ίδιος ο Αντώνης Ρέμος δήλωνε τότε: «Σίγουρα θα υπάρξουν επικριτές γι' αυτή μου την κίνηση, να έρθω δηλαδή κοντά στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη - και πολύ καλά θα κάνουν» σημειώνει ο Αντώνης Ρέμος μιλώντας στο «Βήμα», «αλλά για μένα αυτή η επαφή δεν αποτελεί στροφή· είναι μια αναζήτηση. Μπορεί μετά πέντε χρόνια να με δείτε να ασχολούμαι με το παραδοσιακό τραγούδι».

Το δίλημμα της ημέρας: Στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, ή στου Φοίβου στο ΟΑΚΑ; | iefimerida.gr 2

Ο Αντώνης Ρέμος θα είναι βέβαια το βράδυ στη συναυλία του Φοίβου μαζί με την Άντζελα Δημητρίου, τη Δέσποινα Βανδή, την Έλλη Κοκκίνου, τη Μαντώ, τον Δημήτρη Κόκοτα, την Καίτη Γαρμπή, τον Θάνο Καλλίρη κ.α.. Μια σκηνή 600 τ.μ έχει τοποθετηθεί στην αρένα, ενώ μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 200 τ.μ θα προσφέρει στο κοινό λεπτομέρειες από την εμφάνιση και την ερμηνεία των τραγουδιστών (διότι εδώ η εικόνα είναι πάντα ισότιμη με τον ήχο). Από την άλλη στο Ηρώδειο των λιτών σκηνικών, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Δημήτρης Καβράκος, με αφηγητή τον Σταύρος Ζαλμά, θα ακολουθούν την ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνος Αλφέγιεφ και τις οδηγίες του μαέστρου Λουκά Καρυτινού. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι από 14 έως 60 ευρώ (VIP) στο ΟΑΚΑ και της συναυλίας στο Ηρώδειο από 10 έως 80 ευρώ.

Το διονυσιακό στοιχείο στο ΟΑΚΑ, το δωρικό στο Ηρώδειο. Και τα δυο όμως εφορμούν από την ίδια λέξη: λαϊκό. Οι δυο συναυλίες δείχνουν βέβαια την μεταξέλιξη της ίδιας αυτής λέξης μέσα στην πάροδο των χρόνων Το βέβαιο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις τα φλας θα αστράψουν. Οι κοσμικές στήλες θα κάνουν το χρέος τους και να λειτουργήσουν τελικά ως τον χώρο όπου θα συναντηθούν αυτά τα κοινά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συναυλία Μίκης Θεοδωράκης Φοίβος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ