Ένα ικανό πολιτικό περίβλημα και έναν αντάξιο επικοινωνιακό μανδύα αναζητά η κυβέρνηση για την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ρίχνει 'γέφυρες' στην αντιπολίτευση διεκδικώντας την περιβόητη 'συναίνεση' που θα της λύσει τα χέρια απέναντι στους δανειστές μας. Για τον λόγο αυτό, εντάσσει πολλές από τις προτάσεις του Ζαππείου ΙΙ στο τελικό κείμενο του Προγράμματος.
Στην επικοινωνιακή του φαρέτρα, ο πρωθυπουργός έχει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην αρχή της εβδομάδας, μετά από επαφές που θα έχει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με υπουργούς του. Αφού λάβει το πρώτο 'ok' από εκείνους επί του κειμένου που είναι σχεδόν έτοιμο, μετά και από τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του Προγράμματος τους πολίτες και ακολούθως θα καλέσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς, δίνοντας χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων στη συζήτηση μαζί τους. Τυπικός όπως πάντα, εφόσον αλλάξει το παραμικρό μετά από τις συναντήσεις του με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, θα συγκαλέσει νέο υπουργικό συμβούλιο για να πάρει και την τελική έγκριση επί του πλέον σκληρού προγράμματος λιτότητας μεταπολιτευτικά, καθώς και του φιλόδοξου πακέτου αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται, προτού το καταθέσει στην Βουλή. Στη συνέχεια δε, προγραμματίζεται συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς ένα τέτοιο πρόγραμμα χρήζει απαραιτήτως της στήριξης των βουλευτών του κόμματος, πράγμα που προϋποθέτει αν μη τι άλλο, την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους. Στην παρούσα φάση, άλλωστε, ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτές, θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο σε περίπτωση που τον 'ρίξουν' οι βουλευτές του με την καταψήφιση του Προγράμματος, πράγμα που απεύχεται και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει.
Αντίθετα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν τα σενάρια που τον θέλουν να υιοθετεί τις εισηγήσεις που δέχεται για σαρωτικό ανασχηματισμό και στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου με άτομα ικανά να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, ακόμα και αν πρόκειται για προσωπικότητες εκτός Κοινοβουλίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή χθες. Ό,τι και αν αποφασίσει τελικά ο κ.Παπανδρέου, γεγονός παραμένει ότι η πρόκληση για ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης έχει πάρει μορφή επιτακτικής ανάγκης, με τις σχετικές συζητήσεις να πληθαίνουν στο εσωτερικό της. Δεν είναι λίγοι άλλωστε, όσοι επαναφέρουν τις προτάσεις τους για σύσταση κυβερνητικής επιτροπής, ή πάντως κάποιου ευέλικτου σχήματος που θα παίρνει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις.
Ψάχνοντας πολιτική φόρμουλα για Μεσοπρόθεσμο και συναίνεση
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο