Έρχεται η πιο δύσκολη ώρα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση συνολικά, η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για το εύρος και την ένταση του "πακέτου" μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του πλαισίου των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες μάλιστα ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά. Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, που θα κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα, πραγματικά αποκαλυπτικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμα και υπουργοί που μετέχουν, τις χαρακτηρίζουν εξοντωτικές.
Κι αυτό όχι μόνο γιατί η Τρόικα είναι πλέον προκατειλημμένη και δύσπιστη απέναντι στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος στο διάστημα που μεσολάβησε από τη προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά κυρίως επειδή η αξιολόγηση αυτή θα είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα του υφιστάμενου Μνημονίου.
Επί της ουσίας, με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου τη Δευτέρα θα κληθεί να λάβει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για τα πιο "καυτά" θέματα, που αποτελούσαν έως τώρα "ταμπού", όπως οι απολύσεις υπό προϋποθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων.
Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν, ότι χθες έγινε η σχετική προεργασία σε σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ μετέφερε το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων και πολύ περισσότερο τις προσδοκίες που υπάρχουν.
Αποκαλυπτικό είναι, άλλωστε, το τηλεγράφημα του πρακτορείου REUTERS, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των διαβουλεύσεων, σημείωνε χθες το βράδυ, ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να κλείσει την αξιολόγηση εάν δεν υπάρξει μια εντυπωσιακή κίνηση- big bang όπως τη χαρακτήρισε η πηγή- από την κυβέρνηση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Κι αυτό είναι ένα από τα σημεία που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο τριβών εντός της κυβέρνησης και εντός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήδη από τη προηγούμενη "χλιαρή" ανακοίνωση του πλάνου των αποκρατικοποιήσεων, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για το μέλλον των "ευαίσθητων" ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση και συνολικά η αξιολόγηση αναμένεται να έχει "κλείσει" έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με την επιστροφή του Π. Τόμσεν στην Αθήνα, ο οποίος "τρέχει" παράλληλα τον "φάκελο" της Πορτογαλίας. Ως προς τη... ταμπακιέρα, από το "πακέτο" των 26 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για την 5ετία, πάνω από 6 δισ. ευρώ απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι φετινοί στόχοι! Στο πεδίο των εσόδων, υπό εξέταση είναι η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, μέτρο το οποίο θα έχει δημοσιονομικά οφέλη και τα επόμενα χρόνια, ενώ ερωτηματικό υπάρχει στο ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων σε έμμεσους και άμεσους φόρους, χωρίς να αποκλείεται σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο νέας έκτακτης φορολογίας. Οι πρώτες νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο, με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκεπτικό δεν είναι βέβαια η αποκόμιση εσόδων από τις υποτονικές έως ανύπαρκτες αγοραπωλησίες, αλλά η αύξηση των εσόδων από τους φόρους κατοχής, σε συνδυασμό μάλιστα με μείωση του αφορολογήτου για τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία. Υπό εξέταση είναι, επίσης, τα υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας, ενώ από το καλοκαίρι δρομολογείται η κατάργηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέτρο που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα και τις φετινές δαπάνες, που θα δηλωθούν την επόμενη χρονιά.
Στο πεδίο των δαπανών, ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου υπό τη πίεση των δανειστών μας, θα πρέπει να αναμένεται "βροχή" συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, Φορέων, Ομοσπονδιών, που θα κριθούν ότι είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους είτε δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Συν τοις άλλοις, με την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου- καταβάλλεται προσπάθεια αυτό να γίνει εντός του έτους- έρχεται "ψαλίδισμα" των αποδοχών στο Δημόσιο, ειδικά στους κλάδους με τα υψηλά ειδικά επιδόματα, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το... παζλ συμπληρώνουν οι αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης τους, ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η δραστική μείωση των επιχορηγήσεων σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου.