Η κυβέρνηση αναζητά 15 «ορφανά» δισ. ευρώ από κληροδοτήματα και ξεχασμένες κληρονομιές - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση αναζητά 15 «ορφανά» δισ. ευρώ από κληροδοτήματα και ξεχασμένες κληρονομιές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξαναζεσταμένο φαγητό θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζητήσει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν άμεσα τα εθνικά κληροδοτήματα, οι ξεχασμένες κληρονομιές και οι αδρανείς καταθέσεις τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Την ίδια προσπάθεια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα τα Νέα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ανατέθηκε στους καθηγητές Κωνσταντίνο Τσαμαδιά, Κωνσταντίνο Μαγουλά και Χρήστο Αυγουλά να αναζητήσουν τους αδρανείς πόρους για λογαριασμό του Δημοσίου.

Οι τρεις καθηγητές θα αναζητήσουν ακίνητα, χρήματα και χρεόγραφα που παραμένουν αδρανή ή κρυμμένα σε «σεντούκια» του κράτους ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία κανείς δεν έχει αναζητήσει ως σήμερα.

Εθνικοί ευεργέτες και ευπατρίδες άλλων εποχών έχουν κληροδοτήσει στο κράτος 11.000 δωρεές αξίας 8-10 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν εγκαταληφθεί στην τύχη τους ή τελούν υπό την διαχείριση ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την εντολή του κ. Σταϊκούρα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών σε συντονισμό με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μαγουλά θα καταγράψει όλα τα κληροδοτήματα κινητής και ακίνητης περιουσίας. Αν χρειαστεί θα αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου τα κληροδοτήματα αυτά και η «κοιμώμενη» περιουσία να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και δικαστικές αρχές θα εντοπίσει ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία επιτηδείων.

Καταθέσεις εκατομμυρίων εκατοντάδων ευρώ που προέρχονται από σχολάζουσες κληρονομιές λιμνάζουν σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και στην Εθνική Τράπεζα. Σχολάζουσα κληρονομιά θεωρείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από «κηδεμόνες» (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους) οι οποίοι τις διαχειρίζονται ως την παράδοσή τους στους κατά νόμο κληρονόμους. Αν δεν ευρεθούν κληρονόμοι τότε το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως κληρονόμος της σχολάζουσας κληρονομιάς. Το μέγεθος της περιουσίας που καλύπτεται πίσω από κάθε σχολάζουσα κληρονομιά είναι άγνωστο αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις οι σχολάζουσες κληρονομιές εγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς θα αναλάβει να συντονίσει την υπόθεση των αδρανών καταθέσεων. Οπως αναφέρουν τα Νέα σύμφωνα με νομοθετικό διάταγμα της Κατοχής οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους, οι μετοχές και τα ομόλογα περιέρχονται οριστικά στο Δημόσιο εφόσον δεν έχουν αναζητηθεί για μια 20ετία.

Ας σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκπονήσει φιλόδοξο έκτακτο σχέδιο αξιοποίησης εθνικών κληροδοτηµάτων αξίας 10 δισ. ευρώ προκειµένου να πείσει (και τότε !) την τρόικα ότι το πρόγραµµα άντλησης 50 δισ. ευρώ µέσω πώλησης και αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας είναι πλήρως εφικτό. Το τότε σχέδιο είχε εκπονήσει ο Χάρης Παμπούκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ