Η συζήτηση για αναδιάρθρωση εκτόξευσε τα spreads στις 1.326 μονάδες - iefimerida.gr

Η συζήτηση για αναδιάρθρωση εκτόξευσε τα spreads στις 1.326 μονάδες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πόλεμος μαίνεται μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζιτών και όσων υποστηρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα Χρέους της Ελλάδας είναι η αναδιάρθρωση ή η αναδιάταξη ή αναπρογραμματισμός του. Οι... παράπλευρες απώλειες δεν είναι άλλες από τα ομόλογα της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ελλάδας, που δέχονται από το πρωί έντονες πιέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η "ψαλίδα" στα ελληνικά 10ετή ομόλογα άνοιξε πέρα από τις 1.326 μονάδες βάσης αγγίζοντας το ρεκόρ των 1.329 μονάδων, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα έσπασαν εκ νέου το "φράγμα" των 1.470 μονάδων βάσης, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα στις αγορές.

Το... σύνθημα έδωσε επί της ουσίας το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των FINANCIAL TIMES, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ορθά- κοφτά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι στη περίπτωση που η Ελλάδα διατυπώσει αίτημα εθελοντικής επιμήκυνσης των ομολόγων της, η ΕΚΤ θα πάψει να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο, με λίγα λόγια θα κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία!

Το στίγμα της πρόθεσης της ΕΚΤ να σκληρύνει τη στάση της έναντι των φωνών που δυναμώνουν περί της αναγκαιότητας ή της πιθανότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους με τη μια ή την άλλη μορφή, έδωσε από χθες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος από το συνέδριο του ECONOMIST στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους θα χαρακτηριζόταν ανάληψη ρίσκου για τους ιδιώτες και θα δημιουργούσε πρόβλημα στη παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν ο γνωστός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, άλλο μέρος της Ε.Ε. της ΕΚΤ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να αναλώνεται σε συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης και να σκεφθεί πώς θα εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα και πώς θα υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το οποίο έχει δεσμευθεί, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει περιουσία που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ της. "Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πολίτες της να πληρώνουν τους φόρους τους και να συνταξιοδοτούνται στα 65 αντί στα 50, όπως επίσης πρέπει να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σμάγκι από το Μιλάνο, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι "όλα αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα για μια χώρα που θέλει να έχει δυτική οικονομία" κι ότι η εναλλακτική είναι να γίνει μια αναδυόμενη χώρα όπως η Αργεντινή.

Ποια ήταν η απάντηση; Η συνέντευξη του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξη του στον γερμανικό τύπο επέμεινε στη λογική της ήπιας αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας απλώς ότι αυτό δεν θα είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά μέρος ενός συνολικού πακέτου που θα έχει στο επίκεντρο τους τις μεταρρυθμίσεις. Στέλνοντας, δε, μήνυμα και στην Αθήνα, ο επικεφαλής του EUROGROUP τόνισε ότι "η αλληλεγγύη έχει τα όρια της. Η Ελλάδα έχει τώρα το βάρος των αποδείξεων", παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στην εφαρμογή του Προγράμματος, που τελεί υπό διαβούλευση με τη Τρόικα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ