Ένας πρωτοποριακός «χάρτης» ικανός να καταγράψει και να αναλύσει τη δραστηριότητα των γονιδίων του εγκεφάλου, αποκαλύπτει την τεράστια βιοχημική πολυπλοκότητά του και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα τους βοηθήσει μελλοντικά να κατανοήσουν τις διάφορες νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου 'Αλεν για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον Μάικλ Χαβρίλιτς, ξεκίνησαν από το 2008 ένα ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου, ανέλυσαν γονιδιακά τους εγκεφάλους τριών ανδρών-δωρητών, τους οποίους έκοψαν σε πολύ μικρά κομμάτια για να αναλύσουν το επίπεδο δραστηριότητας των 20.000 γονιδίων του ανθρώπινου γονιδιώματος. Μετά από μελέτες 4 περίπου χρόνων δημιούργησαν έναν υψηλής ανάλυσης έγχρωμο τρισδιάστατο « γονιδιακό χάρτη» του ενήλικου εγκεφάλου.
Στη δημιουργία του γονιδιακού χάρτη συμμετείχε και ο καθηγητής μοριακής νευροεπιστήμης Σιθ Γκραντ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος δήλωσε: «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη δομή που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη βιολογία είναι η κατανόηση του τρόπου κατασκευής και οργάνωσής του. Για πρώτη φορά καταφέραμε μια επικάλυψη του ανθρώπινου γονιδιώματος με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό μας δίνει ουσιαστικά ένα είδος "στήλης της Ροζέτας" για την κατανόηση των συνδέσμων ανάμεσα στο γονιδίωμα και τον εγκέφαλο και, έτσι, μας ανοίγει ένα δρόμο για την αποκωδικοποίηση των τρόπων που οι γενετικές διαταραχές επιδρούν και δημιουργούν τις εγκεφαλικές νόσους»
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ανάλογους «χάρτες» για εγκεφάλους τρωκτικών, που όμως είναι περίπου 1.000 φορές πιο μικροί και σαφώς λιγότερο πολύπλοκοι. Ο νέος ανθρώπινος «χάρτης» είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμος από τον κάθε ερευνητή μέσω του Allen Institute for Brain Science.