Στουρνάρας σε Τόμσεν: Εγώ δεν υπογράφω άλλες μειώσεις μισθών-συντάξεων - iefimerida.gr

Στουρνάρας σε Τόμσεν: Εγώ δεν υπογράφω άλλες μειώσεις μισθών-συντάξεων

Στουρνάρας σε Τόμσεν:  Εγώ δεν υπογράφω άλλες μειώσεις μισθών-συντάξεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα όρια του κραχ έφτασαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικα, καθώς όπως δήλωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, ο Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε ξαφνικά ιδιαιτέρως αρνητικός απέναντι σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο, είτε απορρίπτοντας τα στο σύνολο είτε υποεκτιμώντας την απόδοση τους, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε νέα μείωση μισθών!

Τίποτε δεν προοιωνιζόταν τη μετωπική Στουρνάρα- Τόμσεν νωρίτερα το απόγευμα, όταν έγινε διαβούλευση για την επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων και είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πριν να ξεκινήσει η σύσκεψη για το πακέτο των περικοπών δήλωνε ότι απομένουν 2 δις ευρώ για τη τελική συμφωνία, συμπληρώνοντας βέβαια ότι η συζήτηση αγγίζει πλέον τον σκληρό πυρήνα των δαπανών.

Λίγες ώρες αργότερα κι αφού είχε προηγηθεί η θυελλώδης- όπως αποδείχθηκε- συνάντηση, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ έκαναν για συμφωνία 8,5- 9,5 δις ευρώ, προκαλώντας αίσθηση, καθώς φάνηκε ότι εκεί που έμεναν 2 δις ευρώ, τελικά μπορεί να χρειάζονταν 3 δις ευρώ για την επίτευξη της συμφωνίας!

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος αποκάλυπτε την ένταση στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι το παζάρι κυρίως με τον Πολ Τόμσεν αφορά όχι στη περαιτέρω μείωση των μισθών αλλά σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο (όπως οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, το κλείσιμο ΑΕΙ- ΤΕΙ κ.λ.π.), τα οποία ναι μεν έχουν ρίσκο εφαρμογής αλλά από τη στιγμή που «τρέχουν» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι δυνατόν να τα απορρίπτει για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όσον αφορά, δε, στο μέτρο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να συμπεριληφθεί στο πακέτο θα πρέπει να γίνει πρώτα εκτίμηση του δημοσιονομικού οφέλους από τον ειδικό του ΔΝΤ, καθώς φαίνεται ότι οι ενστάσεις εντός Ελλάδας για την απόδοση 1 δισ. ευρώ, θορύβησαν τον Π. Τόμσεν.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από πυροσβεστική παρέμβαση του Ματίας Μορς προς αποφυγήν ενός αιφνίδιου μπλακ- άουτ στις διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν εντός της Πέμπτης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ενώπιον του Γιάννη Στουρνάρα και του Πολ Τόμσεν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ