Τα φτωχά παιδιά καταφεύγουν στα Παιδικά Χωριά SOS - iefimerida.gr

Τα φτωχά παιδιά καταφεύγουν στα Παιδικά Χωριά SOS

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι «τροϊκανοί φίλοι» μας φροντίζουν να πετσοκόψουν ότι έχει απομείνει ανέγγιχτο – αν υπάρχει κάτι τέτοιο - τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αιτήσεων προς τα χωριά SOS, οικογενειών για υποστήριξη είτε οικονομική είτε για την ανάληψη της ανατροφής των παιδιών τους.

Οι ατέρμονες και αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και περιστολές κοινωνικών δαπανών της μνημονιακής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δε δείχνουν να διστάζουν, ούτε όταν αφορά σε μία τόσο λεπτή και ευαίσθητη πτυχή ενός κοινωνικού προβλήματος. Οικογένειες που ενδεχομένως να είχαν κάποια οικογενειακά προβλήματα, πλέον καταφεύγουν στα χωριά SOS, ζητώντας βοήθεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο γενικός διευθυντής των παιδικών χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, «οι οικογένειες που καταφεύγουν στα χωριά SOS για τη συνδρομή στη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών τους, κατά 80% αντιμετωπίζουν τρομερά οικονομικά προβλήματα. Αντίθετα, παλαιότερα τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από σπίτια με προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή διάλυσης γάμου, περιπτώσεις στις οποίες το οικονομικό στοιχείο συνόδευε τα υπόλοιπα προβλήματα, χωρίς όμως να είναι πρωτεύον».

Δίνουμε τρόφιμα ή πληρώνουμε τους λογαριασμούς

Ένα ακόμα στοιχείο που υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής κοινωνικής αναλγησίας, είναι ότι, όπως σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που καλούνται τα χωριά SOS να βοηθήσουν, είναι παιδιά Ελλήνων και όχι μεταναστών. «Μέσα στην απόγνωσή τους οι γονείς προβαίνουν σε διαβήματα να πάρουμε τα παιδιά στα χωριά μας, κάτι το οποίο σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν έχει καμία λογική. Για αυτό τον λόγο, έχουμε αρχίσει να παρέχουμε βοήθεια στις οικογένειες που έχουν ανάγκη και οι οποίες κρατούν κοντά τους τα παιδιά, είτε με την παροχή μαθησιακής λογοθεραπείας, όπου αυτό είναι απαραίτητο, είτε με ψυχολογική υποστήριξη, σε περιπτώσεις που οι γονείς δε αντέχουν οικονομικά να απευθυνθούν σε ψυχολόγο, ή τέλος με τρόφιμα και πληρωμή λογαριασμών στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Ο τελευταίος τρόπος συνδρομής είναι κάτι καινούργιο για τα χωριά SOS, αφού μέχρι στιγμής, αναλαμβάναμε να φροντίσουμε παιδιά που έμεναν ορφανά, είτε για κοινωνικούς είτε για πραγματικούς λόγους. Δυστυχώς όμως, τον τελευταίο χρόνο είναι και ο πιο συχνός, αφού η εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δημιουργεί μία νέα κατηγορία φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης».


Άλλαξαν το νόμο

Τη στιγμή που τα χωριά SOS βοηθούν οικονομικά 70 οικογένειες, εκτός των παιδιών που μένουν μέσα στα χωριά, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές και δε λαμβάνουν καμία οικονομική επιχορήγηση, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε από τον Απρίλιο του 2010 να αλλάξει το νόμο και στο πλαίσιο της φοροεισπρακτικής επιδρομής να επιβάλλει φορολογία στις δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα, να φορολογήσει όλη την περιουσία τους με βαρύτατο φορολογικό συντελεστή και τέλος να καταργήσει τις φορολογικές εκπτώσεις σε όσους έδιναν χορηγίες σε αυτά.
Το έργο των χωριών SOS αποτελεί όαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Πρωτόπαππας τίθεται σοβαρότατο θέμα επιβίωσης του οργανισμού, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα κοινωφελή ιδρύματα.
«Με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων, οι οποίοι μέσω των δωρεών καταφέρνουν να «κλέβουν» το δημόσιο, η κυβέρνηση μειώνει σημαντικά τα έσοδά μας και αντιμετωπίζουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού βασιζόμαστε αποκλειστικά στην ευαισθησία του κόσμου, ο οποίος πλέον εκτός των πραγματικά ευαίσθητων, δεν έχει κίνητρο να κάνει δωρεά. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί έτσι ουσιαστικά να οδηγήσει στο λουκέτο έναν οργανισμό που αναπληρώνει την απουσία κρατικής κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτόπαππας.


Η φτώχεια τους σπρώχνει στα χωριά SOS

Τέλος ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας στα Παιδικά Χωριά SOS κ. Στέργιος Σιφνιός μίλησε πριν από λίγες ημέρες στο ράδιο 9,89fm για τους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους στα παιδικά χωριά SOS και έβαλε μία νέα διασταση στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας:
“Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στα μέσα του 2010 και στην αρχή του 2011, υπάρχει μία πολύ μεγάλη αυξητική τάση οικογενειών, κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες, που για λόγους καθαρά οικονομικούς έχουν την ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια από τα παιδικά χωριά στο επίπεδο της φροντίδας. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για γονείς που δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους γιατί είχαν ένα ψυχικό νόσημα. Το να φύγει ένα παιδί σήμερα, λόγω της οικονομικής κατάστασης, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ένας γονιός που αναγκάζεται, συνειδητά λόγω της κατάστασής του, λόγω φτώχειας και παραμελεί το παιδί του, έρχεται και ζητάει μία βοήθεια. Το σύνολο των περιστατικών του 2010 ήταν χίλια περιστατικά και τα 600 ήταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, την Κυψέλη, τα Πατήσια. Είναι 50% αύξηση των περιστατικών. Το 80% των περιπτώσεων είναι Έλληνες. Είναι ανησυχητικό και ελπίζω ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την πολιτική, να αφυπνιστούν, να φύγουν από το καβούκι τους, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις μεταξύ τους καταστάσεις και να δούμε ότι η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο πρόβλημα”.

Γιάννης Ανδριόπουλος

Πηγή: onair24.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Ζωή ΔΝΤ φτώχεια παιδικά χωριά SOS
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ