Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο κατασκευής του νέου iPhone - iefimerida.gr

Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο κατασκευής του νέου iPhone

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μάρτιο του 2012, ο νέος CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταπολεμήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα προϊόντα της εταιρείας του, υποσχόμενος ότι θα λάβει μέτρα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν συνέβη...

Η ιστορία έχει διδάξει πως ο δρόμος που οδηγεί στα μεγάλα επιτεύγματα – ειδικά στον καπιταλισμό – είναι στρωμένος με ορδές «θυμάτων». Τετριμμένη διαπίστωση η οποία, όμως, αποκτά άλλη βαρύτητα όταν έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικές διαστάσεις της.

Στην προκείμενη περίπτωση, το πρόβλημα αφορά στο απάνθρωπο ωράριο εργασίας των εργαζομένων στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της πολυεθνικής εταιρείας Foxconn στην Ταϊβάν, όπου κατασκευάζεται και συναρμολογείται το νέο iPhone της Apple.

Δημοσιογράφος από τη Σαγκάη αποκάλυψε τις δραματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια της Κινεζικής εταιρείας: ατέλειωτες ώρες δουλειάς, δίχως διάλειμμα, και εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί που μετά βίας φτάνουν τα 150 ευρώ το μήνα..

«Το αφεντικό μας απαιτεί μονάχα υπακοή. Είμαστε σαν μηχανές. Το μόνο που θέλει το εργοστάσιο είναι να μας ελέγχει. Υπάρχει και το γνωστό σλόγκαν της Foxconn: έξω από το εργαστήριο δεν υπάρχει υψηλή τεχνολογία, παρά μόνο υπακοή και πειθαρχία», δηλώνει ένας ανώνυμος εργαζόμενος.

Το σλόγκαν κρέμεται στον τοίχο σαν ένα είδος εταιρικής κουλτούρας: «τα αφεντικά όλο λένε ότι μόνο με την υπακοή θα κερδίσουμε χρήματα. Ακόμη και στους νεόφερτους εργάτες λένε να κάνουν ότι τους λέει ο υπεύθυνος βάρδιας και να μη φέρουν καμία αντίσταση. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Για παράδειγμα, δεν έχουμε συμφωνήσει για το πότε θα κάνουμε διάλειμμα. Διάλειμμα κάνουμε μόνο όταν μας το επιτρέψει ο επιβλέπων μας».

Απάνθρωπα ωράρια χωρίς διαλείμματα, ακόμη πιο απάνθρωπες υπερωρίες, και μισθοί ψίχουλα...

Παρά ταύτα, η Foxconn δεν φοβάται καθόλου μήπως ξεσηκωθούν οι εργάτες και την εκθέσουν δημοσίως. Απεναντίας, απολαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης, για τον απλό λόγο ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας, πληρώνοντας υψηλούς φόρους.

Άλλωστε, ο CΕΟ της Foxconn, Τέρι Γκου, το έχει δηλώσει δημόσια: «Αν οι συνθήκες εργασίας στην εταιρεία μου ήταν προβληματικές, η Foxconn δεν θα είχε καταφέρει να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα στην Κινεζική αγορά».

Μια δήλωση που δείχνει ότι μάλλον αντιλαμβάνεται με πολύ περίεργο τρόπο τις έννοιες «συνθήκες εργασίας» και «προβληματική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ