Αν το 2009, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα δεν απέκρυψαν από την Εφορία συνολικά εισοδήματα 28 δισ. ευρώ τότε το Δημόσιο θα εισέπραττε συνολικά έσοδα 11,2 δισ., δηλαδή σχεδόν το πακέτο μέτρων που αναζητούν σήμερα Τρόικα και κυβέρνηση.
Αυτό υποστηρίζουν τρεις καθηγητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία σχετικά μεγάλης ελληνικής τράπεζας με τις αιτήσεις δανείων που υπεβλήθησαν, τα εγκεκριμένα δάνεια αλλά και τις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, μεγάλες αναλήψεις μετρητών και αναχρηματοδοτήσεις δανείων για την περίοδο 2003 - 2010.
Όπως αναφέρουν τα Νέα τα συμπεράσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Λογιστές και οικονομολόγοι, έμποροι, δικηγόροι, ξενοδόχοι και εστιάτορες, δικηγόροι και γιατροί εμφανίζονται πρώτοι στις λίστες της έρευνας να πληρώνουν στην τράπεζα παραπάνω από το 100% των μηνιαίων εισοδημάτων τους προκειμένου να καλύψουν τις δόσεις των δανείων τους.
Οι ερευνητές αναλύοντας τα δεδομένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρωταθλητές στην απόκρυψη εισοδήματος για το 2009 είναι οι γιατροί, οι οποίοι δεν δήλωσαν στην Εφορία 29.343 ευρώ -ο καθένας-, στη δεύτερη θέση της φοροδιαφυγής ακολουθούν οι μηχανικοί με 28.925 ευρώ, στην τρίτη θέση οι εκπαιδευτικοί, ενώ σε υψηλές θέσεις στη λίστα είναι λογιστές, οικονομολόγοι (24.573 ευρώ) και δικηγόροι (24.032 ευρώ), επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι καλλιτέχνες (με τη μέση ετήσια απόκρυψη εισοδήματος στα 18.360 ευρώ), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους κλάδους των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (15.884 ευρώ).
Κατά μέσο όρο, εκτιμούν οι ερευνητές, το πραγματικό εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία στην Ελλάδα είναι 1,92 φορές υψηλότερο από αυτό που δηλώνει στην Εφορία, ενώ το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι πως το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δήλωσαν στην Εφορία 28 δισ. ευρώ, ποσό που αν είχε φορολογηθεί με τον ανώτατο συντελεστή 40%, τότε θα κάλυπταν σχεδόν το ένα τρίτο του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.